Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Kanapka na śniadanie wcale nie musi być nudna. Dlatego wybierając taką opcję śniadaniową staram się korzystać ze świeżych, smacznych i kolorowych dodatków. Dziś na kromce chleba ląduje pasta z awokado.

Awokado idealnie sprawdza się do kanapek. Na blogu gościły już przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych owoców – klasyczne guacamole czy pasta z awokado i mięty. Tym razem awokado połączyłam z jajkiem, czosnkiem, sokiem z limonki i płatkami chili. Dodatki nadają paście wyrazisty, pikantny smak. Smarowidło jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie trzeba używać blendera. Wystarczy kupić dojrzałe awokado, które bez problemu rozgnieciesz widelcem.

Czas przygotowania

ok. 20 minut

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta płatków chili
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Pasta kanapkowa z awokado

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo. Do garnka wlej wodę, włóż jajka i wstaw na średni ogień. Od momentu zagotowania wody, jajka powinny gotować się 6 minut.

  2. Następnie zalej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupek.

  3. Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu (warto zachować pestkę owocu, o tym w dalszej części wpisu).

  4. Awokado obierz ze skórki, przełóż do miski i dodaj sok z limonki.

  5. Dodaj ugotowane jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Składniki rozgnieć przy pomocy widelca.

  6. Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Pastę serwuj z posiekaną natką pietruszki.

Pasta kanapkowa z awokado

Aby zachować piękny zielony kolor awokado jak najdłużej, zaraz po obraniu ze skórki skrapiam miąższ sokiem z limonki (sok nadaje także świetny smak). Smarowidło po kilku godzinach spędzonych w lodówce również nie będzie miało już tak intensywnej barwy. Dlatego polecam włożyć do pasty pestkę z awokado i szczelnie przykryć ją folią spożywczą (zapobiega to czernieniu masy).

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php