Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Bataty faszerowane

Bataty faszerowane

Bataty to warzywa, które dają duże pole do kulinarnego popisu. Stanowią świetny dodatek do wielu potraw mięsnych, ale równie dobrze sprawdzają się jako danie główne. Dziś serwuję słodkie ziemniaki faszerowane.

Warzywa wypełniłam nadzieniem z mielonego mięsa wołowego, pomidorów, cebuli, selera, papryki i czerwonej fasoli. Do tego przyprawy, które nadają całej potrawie charakteru. Słodki smak batatów rewelacyjnie współgra z dość pikantnym farszem.

Bataty w takim wydaniu są treściwym, pełnym smaku i aromatu daniem obiadowym i nie potrzebują już żadnych dodatków.

Składniki

  • 3 bataty
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 ml bulionu wołowego, drobiowego lub warzywnego
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki oregano, tymianku i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki oraz sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g parmezanu
  • natka pietruszki lub kolendra do podania

Faszerowane bataty

Przygotowanie

  1. Bataty dokładnie wyszoruj i przekrój wzdłuż na dwie części. Słodkie ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz solą. Piecz przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W tym czasie przygotuj farsz.

  2. Cebulę, czosnek i seler naciowy drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę.

  3. Na dużą patelnię dodaj oliwę z oliwek i dobrze rozgrzej. Wrzuć przygotowane warzywa i podsmaż, mieszając.

  4. Do warzyw dodawaj partiami mięso mielone i podsmażaj, aż zrobi się brązowe. Dolej wino i gotuj, aż odparuje.

  5. Do składników dodaj gorący bulion i zagotuj. Następnie dodaj czerwoną fasolę i pomidory z puszki.

  6. Dodaj przyprawy – sól, pieprz, paprykę i zioła. Całość gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (pod przykryciem jeśli nie zostało już za wiele płynu, lub bez przykrycia jeśli jest jeszcze nadmiar).

  7. Upieczone bataty wyjmij z piekarnika i za pomocą łyżki wydrąż miejsce na farsz (miąższ możesz wykorzystać do przygotowania puree z batatów).

  8. Nałóż farsz, posyp startym serem i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, do momentu aż ser się roztopi.

  9. Pieczone bataty z nadzieniem serwuj posypane posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Faszerowane bataty

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php