Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Zupa chlebowa

Zupa chlebowa

Pieczywo, które straciło swoją świeżość można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych pomysłów jest zupa chlebowa, którą przygotowuję z czerstwego razowca.

Kremowa zupa chlebowa jest doskonałym przykładem, jak przyrządzić coś pysznego z zaledwie kilku składników. Dodatkowymi zaletami dania jest łatwość i szybkość przygotowania. Wystarczy podsmażyć kawałki chleba z cebulą i czosnkiem, zalać bulionem, doprawić i zmiksować.

Składniki

Zupa:

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 200 g chleba razowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: natka pietruszki

Grzanki:

  • pieczywo
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Zupa chlebowa

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Chleb pokrój w kostkę.

  2. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz chleb. Całość podsmaż przez około 5 minut.

  3. Składniki zalej bulionem. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 minut.

  4. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  5. Teraz czas na grzanki – kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.

  6. Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor.

  7. Posyp zupę grzankami i posiekaną natkę pietruszki.

Zupa chlebowa

Zupę podaję z grzankami czosnkowymi i posiekaną natką pietruszki. Równie smaczna oprószona jedynie świeżo mielonym pieprzem z kleksem śmietany.

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

5 odpowiedzi na “Zupa chlebowa”

  1. manowce pisze:

    zupa niesmaczna ): sól i pieprz to zdecydowanie zbyt mało, po dodaniu majeranku było znacznie lepiej, ale i tak ratują ją tylko grzanki.

  2. 5

    Tak! Polecam takie zupy, sama nie wierzyłam że może to być takie pyszne….

  3. Karmel-itka pisze:

    kiedyś robiłam, ale na chlebie żytnim i gryczanym. Ciekawe doświadczenie smakowe i w sumie sama nie wiem, dlaczego nie powtórzyłam tej zupy ponownie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php