Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Zupa Pho

Zupa Pho

Kuchnia wietnamska często kojarzona jest z sajgonkami czy kurczakiem w przeróżnych, podobnych do siebie sosach. Ale to tylko niewielka część tego co kulinarne do zaoferowania ma Wietnam. Kuchnia Wietnamu charakteryzuje się przede wszystkim wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem. I taka właśnie jest zupa Pho.

Zupa Pho to nic innego jak esencjonalny bulion z makaronem ryżowym i dodatkami. Istnieje kilka odmian zupy. Przyrządziłam najbardziej popularną wersję, czyli phở bò. Do jej przygotowania używa się wołowiny z kością. Z przepisem na tą wietnamską zupę jest trochę tak jak z naszym rosołem – nie ma jednej dobrej receptury i części mięsa oraz dodatki należy dobrać zgodnie z własnym smakiem.

Zupa Pho

Moją zupę gotuję na mięsie wołowym z kością z dodatkiem opiekanej cebuli i imbiru oraz podprażonymi lekko przyprawami – anyżem, cynamonem, goździkami i pieprzem ziarnistym. Orientalnego smaku nadają właśnie przyprawy oraz niezbędnik kuchni wietnamskiej – sos rybny. Gorący bulion serwuję z wstążkami makaronu ryżowego, cienkimi plasterkami wołowiny, cebulą dymką, szczypiorkiem, chili, miętą, kolendrą i limonką.

Czas przygotowania

Przygotowanie wietnamskiej zupy zajmuje ok. 3 godziny

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego z kością (np. szponder)
  • 2 małe, obrane cebule
  • kawałek obranego imbiru (ok. 5 cm)
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 goździki
  • 2 laski cynamonu
  • ok. 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 200 g polędwicy wołowej (lekko zmrożonej, następnie pociętej na bardzo cienkie plasterki) lub chudej wystekowanej wołowiny (np. udziec)
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem (cebula pokrojona w cienkie plasterki,a szczypiorek posiekany)
  • 1 pokrojona w plasterki limonka
  • 1 posiekana papryczka chili
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1/4 szklanki świeżych liści mięty

Zupa Pho

Przygotowanie

  1. Mięso wołowe z kością umieść w dużym garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na dużym ogniu przez ok. 5 minut, co pozwoli oczyścić kości i mięso.

  2. Wylej gorącą wodę, przepłucz mięso i włóż je do czystego garnka, zalej ponownie 3 litrami zimnej wody i gotuj.

  3. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbierz przy pomocy małego sitka. W tym momencie zmniejsz ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.

  4. Cebulę i imbir przypal nad ogniem (tak jak do rosołu) i dodaj do wywaru.

  5. Goździki, cynamon, anyż i pieprz podpraż lekko na patelni, aby uwolniły cały swój aromat i umieść je w woreczku z gazy. Sakiewkę z przyprawami dorzuć do garnka (po ok. 30 minutach usuń ją z wywaru) Dodaj także sól, cukier oraz sos rybny.

  6. Częściowo przykryj garnek z wywarem przykrywką i kontroluj temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Gotuj przez ok. 2.5 godziny.

  7. Po zakończeniu gotowania wyjmij mięso i przelej wywar przez sitko (można wyłożyć je dodatkowo gazą) do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.

  8. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie odcedź i przelej zimną wodą na sitku.

  9. Makaron przełóż do misek, na nim ułóż pokrojoną na cienkie paseczki wołowinę.

  10. Dodaj przygotowane wcześniej składniki – cebulę, chili, kolendrę i miętę. Wszystko zalej gorącym bulionem.

Zupa Pho

Zupa Pho

Zupa Pho

Zobacz również

tagi: , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

5 odpowiedzi na “Zupa Pho”

  1. Dobry przepis pisze:

    Miałam okazję nie tylko podróżować po Wietnamie , ale i pomieszkać i pogotować. Zupka Pho najlepsza jest z pokrojoną w bardzo cienkie plasterki piersią z kaczki (pierś bez skóry, lekko przymrożona – kroi się łatwo) i potem tylko sparzona w zupie (często mięsko było na łyżce szumówce na chwilę włożone do gara z gorącą zupą). Pycha. A miętę często do tej zupki podają w Wietnamie. Zioła zawsze podane oddzielnie i każdy dodaje według własnego uznania.

  2. bloodo pisze:

    2,5h dla Wietnamskiego Pho Bo to stanowczo za krótko, minimum 6h a najlepiej 9h i na podaną przez ciebie ilość mięsa to 4L wody.. zresztą przepis nie kompletny brakuje mu kilka podstawowych przypraw.. np. czarny kardamon których w przepisie nie ma.. i da mięta na koniec, nie wiem po co..

  3. KasiaO pisze:
    4

    W przepisie kompletnie brakuje instrukcji co zrobic z 200 g poledwicy. Nalezy ja posolic i doprwic pieprzem, nastepnie rozgrzac patelnie do wysokiej temperatury i smazyc 2-3 minuty na kazdej stonie, tak zeby wierzch sie zbrazowil ale wewnatrz pozostala surowa (rare). Po usmazeniu odstawic na osobny talerz i pokroic w cienki plastry dopiero kiedy ostygnie przez conajmniej 10 min. Ulozyc w misce razem z innymi skladnikami i zalac bulionem.

    • KasiaO pisze:

      Wlasnie znalazlam fragment z intrukcja co do poledwicy. Przepraszam, moj blad.

    • bloodo pisze:

      To nie Ramen że się smaży polędwicę do zupy Pho, mięso ma być lekko ścięte wkłada się cieniutkie plastry do gorącego wywaru tuż przed podaniem.. ale nigdy nie smaży.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php