Grzane wino jest moim ulubionym trunkiem podawanym na ciepło. Po rozgrzewający napój najchętniej sięgam w jesienne i zimowe wieczory. Poprawia nastrój i przyjemnie rozgrzewa, co szczególnie doceniam, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza.

Grzane wino możesz kupić w większości sklepów. Zawartość butelki wystarczy wlać do garnka. Osobiście nie korzystam z gotowców i sama przygotowuję grzańca od początku do końca, indywidualnie komponując dodatki.

Podstawą grzańca jest oczywiście wino. Wybieram czerwone półwytrawne, ale równie dobrze sprawdzi się wino słodkie. Do tego mnóstwo aromatycznych przypraw – goździki, cynamon, anyż i kardamon. Moja ulubiona wersja grzańca, to ta z dużą ilością cytrusów, dlatego w garnku ląduje słuszna ilość pomarańczy.

Domowy grzaniec

Czas przygotowania:

Przygotowanie domowego grzańca zajmie nie więcej niż 15 minut.

Składniki

  • 750 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 1 pomarańcza
  • 8-10 szt. goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie

  1. Pomarańczę dokładnie wyszoruj i pokrój w plasterki (możesz zostawić kilka kawałków, które posłużą później do dekoracji szklanki lub kubka).

  2. Owoce i wszystkie przyprawy umieść w garnku i zalej winem.

  3. Dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu przez 10-15 min, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, aby wina nie zagotować.

  4. Gdy napój będzie bardzo ciepły, rozlej go do kubków/ szklanek i delektuj się jego smakiem.

Domowy grzaniec

Domowe grzane wino daje duże pole do eksperymentów. Bardzo ważnym składnikiem są aromatyczne przyprawy. Dorzuć swoje ulubione, do wyboru cała masa przypraw: laski cynamonu i wanilii, goździki, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie. Możesz również dodać mocniejsze alkohole (wódkę, brandy, likier) i owoce (pomarańczę, cytrynę). Jak się okazuje istnieje nieskończona ilość możliwości, aby stworzyć swój autorski przepis.