oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Nalewka z żurawiny chodziła mi po głowie już od jakiegoś czasu. Owoce te są jednak dostępne przez stosunkowo krótki okres i dopiero w tym roku udało mi się je w końcu zdobyć! :)

Przygotowanie nalewki z żurawiny poprzedziłem dobrymi kilkoma godzinami czytania i sprawdzania wszelkich dostępnych przepisów. Dzięki temu udało mi się sporządzić bardzo dobrą recepturę, która pozwoli Ci uzyskać idealną żurawinówkę, a po pierwszych udanych próbach łatwiej będzie eksperymentować i szukać ciekawych dodatków czy modyfikacji przepisu.

Jaką żurawinę wybrać do nalewki?

Zdaniem doświadczonych nalewkarzy żurawina dzika – zbierana własnoręcznie – jest lepsza od kupnej hodowlanej. Jeżeli jednak nie chcesz późną jesienią przedzierać się przez leśne bagna i torfowiska, żurawina ze sklepu (świeża lub mrożona, która dostępna jest przez cały rok) sprawdzi się równie dobrze.

Przepis ten traktuj jako bazową recepturę. Jagody żurawiny bardzo dobrze oddają nalewce cały smak, zapach i piękny kolor. Dlatego szczególnie na początku swojej przygody z żurawinówką, nie warto psuć jej smaku dodatkowymi przyprawami czy aromatami.

Składniki nalewki z żurawiny

  • świeża dojrzała żurawina – ok. 0,5 kg
  • alkohol o mocy 65-70% – ok. 500 ml
  • 100 g cukru

Podane proporcje pozwolą uzyskać jedną butelkę nalewki. Jeżeli chcesz przygotować więcej, to pamiętaj o tym aby żurawiny i alkohol mieszać w stosunku 1:1.

Wykonanie żurawinówki

  1. Na początku przygotuj alkohol. Mieszankę o odpowiedniej mocy uzyskasz mieszając spirytus i wódkę w proporcjach 1:1, lub mieszając 300 ml spirytusu z 200 ml przegotowanej wody.

  2. Świeże jagody żurawiny mają twardą skórkę, dlatego najlepiej je lekko zmiażdżyć, co ułatwi macerację i wpłynie bardzo pozytywnie na kolor i smak gotowej nalewki.

    Nalewka z żurawiny

  3. Tak przygotowaną żurawinę wrzuć do słoja i zalej alkoholem tak, by wszystkie owoce były nim przykryte. Jeżeli na początku część wypłynie na powierzchnię (jak na zdjęciu poniżej), to nic nie szkodzi.

    Nalewka z żurawiny

  4. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na minimum dwa tygodnie. Już po ok. tygodniu nalew powinien nabrać intensywnej czerwonej barwy.

  5. Po tym czasie zlej cały płyn do butelki, a do pozostałych w słoju owoców dodaj cukier.

  6. Cukier powinien w ciągu kilku dni zamienić się w gęsty syrop i wyciągnąć jeszcze sporo soku z owoców. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, to przyspieszy tworzenie się syropu.

  7. Kiedy cały cukier się rozpuści, zlej syrop i dodaj go do nalewu, a pozostałości żurawin odciśnij mocno przez czysty kawałek materiału, tak by odzyskać każdą kroplę soku. Tak uzyskany sok dodaj do reszty płynu.

  8. Nalewkę zabutelkuj, zamknij szczelnie i schowaj w ciemne miejsce na minimum 2-3 miesiące, aby w spokoju dojrzewała. Im dłużej poleżakuje, tym jej smak będzie lepszy.

Czy żurawinę trzeba zamrozić?

Większość przepisów na nalewki żurawinowe, jakie znajdziesz w internecie, nakazuje przed użyciem zamrożenie świeżej żurawiny na 2-3. Jest to jednak tylko swego rodzaju „miejska legenda”. Żurawinie mróz nie szkodzi, ale też nie jest wymagany do tego by nalewka się udała. Po prostu najbardziej dojrzałe jagody z dawien dawna zbierało się po pierwszych przymrozkach, bo była to oznaka, że na pewno będą odpowiednio dojrzałe. :-)