W dniach 10-11 grudnia wraz z Akademią Smaku Bosch mam przyjemność uczestniczyć w wydarzeniu Magiczna Gwiazdka.

W trakcie dwóch dni planujemy upiec górę pierniczków i świątecznych ciasteczek, a następnie pięknie je udekorować z pomocą uczestników całej zabawy.

Poniżej znajdziecie przepisy na wszystkie przygotowane przeze mnie pyszności.

Kruche ciasteczka migdałowe

Kruche ciasteczka migdałowe

Poniżej znajdziesz listę składników potrzebnych do upieczenia ok. 100 sztuk ciasteczek – w zależności od wielkości foremek ta liczba może być inna

  • 175 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka amaretto lub esencji migdałowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli

Po pełny przepis kliknij tutaj.

Brownie piernikowe

Podane składniki wystarczą do wypełnienia kwadratowej blachy o boku ok. 20 cm

  • 150 g masła
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (ok. 100 g)
  • 2/3 szklanki cukru (ok. 160 g)
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
  • opcjonalnie: pistacje, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa

Wykonanie

  1. Czekoladę z masłem roztop w kąpieli wodnej.
  2. Następnie stopniowo dodawaj kolejne składniki i cały czas mieszaj: cukier, jaja, przyprawy, kakao i na końcu mąkę.
  3. Na koniec dodaj pistacje lub ulubione orzechy.
  4. Brownie piecz w temp. 180 st C przez ok. 30 minut.

Pierniczki

Składniki na około 55 pierniczków:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego*
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrabiaj aż powstanie gładkie ciasto.
  2. Gotowe Ciasto rozwałkuj na grubość ok 4 mm na stolnicy leciutko podsypanej mąką.
  3. Wykrój pierniczki z pomocą ulubionych foremek i upiecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym to temp. 180ºC przez około 8 – 10 minut.

Po pełną wersję przepisu kliknij tutaj.