Barszcz czerwony z kiszonych buraków z jabłkami to pozycja numer jeden na naszym wigilijnym stole. Jest to niezwykła zupa o intensywnej, czerwonej barwie i mocnym aromacie. Taki barszcz ma o wiele bogatszy smak niż barszcz z świeżych buraków.

Warto tutaj wspomnieć o cudownych właściwościach kiszonych buraków, które w szczególny sposób wspierają zdrowie. Bakterie probiotyczne w nich zawarte pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu oraz wspomagają odporność na infekcje. Kiszonki zawierają kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, a także zmniejsza poziom cholesterolu. Pamiętaj, że przygotowanie należy rozpocząć kilka dni przed planowanym podaniem barszczu, ponieważ tyle zajmuje kiszenie buraków.

Barszcz czerwony z jabłkiem

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 łyżka soli na 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 pora
  • mały seler (ok. 200 g)
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sok z cytryny do zakwaszenia barszczu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Barszcz czerwony z jabłkiem

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotuj kiszone buraki (czynność należy wykonać na kilka dni przed gotowaniem barszczu).

  2. Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Buraki umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym słoiku. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku.

  3. Zawartość słoika zalej solanką – wszystkie składniki powinny znaleźć się pod powierzchnią wody. Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Proces kiszenia trwa zwykle około 5-7 dni.

  4. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka, dodaj przypalona cebulę, por i natkę pietruszki, a następnie zalej ok. 1,5 l wody.

  5. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40-50 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa z wywaru (nie będą już potrzebne).

  6. Dodaj suszone grzyby, jabłko pokrojone na ćwiartki i kiszone buraki razem z całą zawartością słoika.

  7. Następnie dodaj przyprawy –  roztarty w palcach majeranek, sól, pieprz i cukier do smaku. Zupę podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez ok. 15-20 minut.

  8. Pod koniec gotowania spróbuj zupę, jeśli jest za mało kwaśna, dodaj jeszcze trochę zakwasu lub soku z cytryny.

barszcz-czerwony-z-jablkiem-7