Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Brownie piernikowe

Brownie piernikowe

Brownie to ciasto, do którego przygotowania nie trzeba mnie długo namawiać. Niepozorne, ciężkie, przypominające swoim wyglądem nawet zakalec, jednak w smaku jest wyśmienite. Tym razem brownie o mocnym piernikowym aromacie – idealnie sprawdzi się jako deser na świątecznym stole.

Ciasto wzbogacone jest dużą ilością przypraw korzennych – goździkami, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową. Dodatkową zaletą jest to, że trudno je zepsuć. Brownie jest bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki

  • 120 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (ok. 100 g)
  • 2/3 szklanki cukru (ok. 160 g)
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
  • opcjonalnie: posiekane orzechy włoskie, skórka pomarańczowa

Brownie piernikowe

Przygotowanie

  1. Do szklanej miski włóż masło oraz połamaną na mniejsze części czekoladę.

  2. Na małym ogniu postaw garnek z niewielką ilością wody, a na nim miskę z masłem i czekoladą. Zawartość miski roztop w kąpieli wodnej mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania gładkiej masy.

  3. Zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia.

  4. W drugiej misce ubij mąkę z cukrem i jajkami przy pomocy miksera, aż do połączenia się składników. Dodaj kakao i przyprawy ciągle miksując.

  5. Do zmiksowanej masy wlej rozpuszczone masło z czekoladą dokładnie mieszając.

  6. Tak przygotowaną masę przełóż do formy o boku 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut.

  7. Upieczone ciasto pozostaw do przestudzenia, następnie pokrój na kwadraty.

Brownie piernikowe

tagi: , , , , ,

Jeden komentarz

Jedna odpowiedź do “Brownie piernikowe”

  1. ilovebake.pl pisze:
    3

    brownie piernikowe nigdy nie jadłam, ale w ty czasie przed świętami super pomysł :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php