Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia smażonego. Przepisów na karpia po żydowsku możesz znaleźć mnóstwo. Zazwyczaj jest to klasyczna wersja, gdzie karp podawany jest na zimno, w słodkiej galarecie wzbogaconej rodzynkami i płatkami migdałów.

Karp jest jednym z nieodzownych elementów wigilijnego stołu. Nie wszyscy za karpiem przepadają i poza Wigilią ta ryba w zasadzie się nie pojawia. Jednak karpia można przyrządzić w bardzo atrakcyjny sposób. Przekonałam się o tym sięgając po przepis Pauliny, która proponuje karpia po żydowsku w wersji na ciepło, o lekko korzennym aromacie. Dominującym smakiem jest tutaj słodki smak. Ryba w takiej odsłonie smakuje rewelacyjnie. Nie obejdzie się bez dodatku w postaci rodzynek i migdałów. Oczywiście słodkie składniki możesz modyfikować według własnego uznania. W oryginalne przepis zawiera dodatkowo żurawinę i suszone daktyle.

Karp po żydowsku

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 1 cebula
  • 45 g rodzynek
  • 20 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4-5 goździków
  • sok 1 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 szklanka wina białego półwytrawnego
  • 3 łyżki masła
  • sól do smaku

Karp po żydowsku

Wykonanie

  1. Karpia podziel na  dzwonka. Przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny.

  2. Cebulę pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Dodaj goździki i cynamon.

  3. Na patelnię ułóż przygotowanego karpia pomiędzy podsmażoną cebulą. Dopraw solą.

  4. Dolej wino, sok z pomarańczy i wrzuć rodzynki oraz płatki migdałowe.

  5. Rybę duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż nabierze białego koloru. Karp powinien być miękki i rozpływający się w ustach.

  6. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, żeby sos się lekko zredukował.

  7. Karpia przełóż na talerz polej dokładnie sosem z patelni z dużą ilością bakalii.

Karp po żydowsku

tagi: , , , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php