Kompot z suszonych śliwek jest bardzo smacznym uzupełnieniem świątecznych posiłków. U mnie w domu jest co roku obowiązkowo na wigilijnym stole i nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej ;-)

Do kompotu oprócz suszonych śliwek dodaję suszone jabłka i gruszki oraz cynamon i goździki. Wiem, że nie wszyscy za nim przepadają, ze względu na jego specyficzny smak i zapach. W zależności od swoich upodobań smakowych możesz zmienić poszczególne składniki np. dodać swoje ulubione suszone owoce i dodatki (cynamon, goździki czy anyż).

Składniki

  • 2 l wody
  • 1,5 szklanki suszonych śliwek
  • 1 szklanka suszonych jabłek
  • 1 szklanka suszonych gruszek
  • 2 laski cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 łyżka cukru

Kompot wigilijny

Wykonanie

  1. Owoce opłucz, włóż do garnka i zalej wodą (powinno być około 2 litry wody, z czego możesz przygotować 6-8 porcji kompotu). Dodaj goździki i cynamon.

  2. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-25 minut.

  3. Pod koniec gotowania sprawdź smak kompotu, czy jest wystarczająco słodki, jeśli nie dodaj cukru lub miodu według uznania. Niestety miód w zetknięciu z gorącym napojem traci większość swoich pozytywnych, zdrowotnych właściwości, dlatego zanim go dodasz przestudź kompot.

  4. Najlepiej smakuje podawany na ciepło razem z owocami.

Kompot wigilijny