Kapusta z grzybami to jedno z tradycyjnych dań na świątecznym stole. U mnie pojawia się jako samodzielnie serwowana potrawa, ale nie tylko. Te dwa pyszne składniki łączę z łazankami. W tym zestawieniu smakuje mi wszystko – aromatyczne grzyby, kwaśna kapusta i mnóstwo makaronu.

W polskiej kuchni łazanki są składnikiem tradycyjnej, wigilijnej zupy rybnej, ale najczęściej serwowane są właśnie z kapustą i grzybami. Świąteczne danie wzbogacam przyprawami  –  zielem angielskim, liściem, laurowym, jałowcem, goździkami i majerankiem. To potrawa, która podobnie jak bigos dopiero z upływem czasu nabiera smaku i aromatu. Im więcej razy się ją podgrzewa, tym staje się lepsza.

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 makaronu łazanek
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Łazanki z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby opłucz pod bieżącą chłodną wodą, włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na kilka godzin lub na noc do namoczenia.

  2. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby.

  3. Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie. Kapustę mocno odciśnij. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ponownie.

  4. Kapustę posiekaj na desce, włóż do większego garnka i zalej wywarem z grzybów oraz wodą (tak, aby płyn przykrył całą kapustę).

  5. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu.

  6. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju razem  z przyprawami – liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Całość podsmaż przez około 5 minut i dodaj do gotującej się kapusty.

  7. Garnek z kapustą przykryj i gotuj na małym ogniu, aż do miękkości przez około 50-60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

  8. Dodaj grzyby i majeranek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  9. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie przelej go zimną wodą i połącz z ugotowaną i doprawioną kapustą. Dokładnie wymieszaj.

Łazanki z kapustą i grzybami