Łazanki z makiem i bakaliami

W polskiej kuchni łazanki są składnikiem wigilijnej zupy rybnej, czy grzybowej. U mnie w domu serwowane są w towarzystwie kapusty z grzybami, a dziś nieco inaczej, bo z dodatkiem masy makowej z bakaliami.

Muszę przyznać, że rzadko robię makaron sama. Jednak święta to wyjątkowy czas, dlatego produkt ze sklepowej półki zamieniłam na samodzielnie przygotowane kluseczki. Łazanki własnej roboty w połączeniu z makiem i całą masą bakalii stanowią słodki akcent i są doskonałym zwieńczeniem wigilijnej kolacji.

Składniki

Masa makowa:

  • 250 g maku
  • 250 ml mleka
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
  • 40 g skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kropli olejku migdałowego

Łazanki domowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • kilka łyżek wody
  • szczypta soli

Łazanki z makiem

Przygotowanie

  1. Mak zaparz gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa.

  2. Do maku dodaj miód, rodzynki, płatki migdałów, posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego. Całość dokładnie razem wymieszaj i odstaw.

  3. Teraz czas na łazanki. Przesianą mąkę wsyp do miski, wbij jajko i dodaj szczyptę soli. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta.

  4. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój najpierw na paski o szerokości 2 cm, następnie w poprzek na 2 – 3 cm kawałki.

  5. Zagotuj osoloną wodę i wrzucaj łazanki partiami. Gotuj przez około minutę, a gdy zaczynają wypływać na powierzchnię, wyłów je łyżką cedzakową.

  6. Makaron przełóż na talerz, dodaj łyżkę masła, by kluski się nie posklejały.

  7. Makaron połącz z przygotowaną masą makową.

Łazanki z makiem

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php