Makówki to świąteczny deser, który gości w wielu śląskich domach. Od kilku lat to pozycja obowiązkowa na moim wigilijnym stole. To jedna z tych potraw, która przygotowywana jest na różne sposoby. Ilu kucharzy tyle samo różnych wersji przepisu.
Podstawowym składnikiem tego deseru jest dobrej jakości mak, bułki pszenne lub chałka, mleko oraz bakalie. Proponuję przepis na makówki z moimi ulubionymi dodatkami, oczywiście możesz ją wzbogacić o wszelkie bakalie i udekorować wedle własnej fantazji. Deser najlepiej smakuje podawany schłodzony.
Składniki
Przygotowanie
Przemielony mak wsyp do garnka i sparz gorącą wodą. Garnek umieść na małym ogniu i gotuj ok. 15 min. ciągle mieszając.
Dodaj kilka kropli olejku migdałowego (dodałam 3-4 krople), cukier, miód, rodzynki, płatki migdałowe oraz mleko.
Wszystko gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Masę makową uzupełniaj mlekiem na tyle, aby powstała papka.
W misce ułóż warstwę bułki. Na bułkę wyłóż gorącą masę makową. Powtarzaj czynność aż cała miska zostanie uzupełniona. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa. Wierzch deseru możesz udekorować wedle uznania, swoimi ulubionymi bakaliami.
Makówki pozostaw do przestudzenia. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i umieść w lodówce (najlepiej na całą noc).