Kolejną świąteczną propozycją jest moczka. To śląska, słodka, potrawa piernikowa z dużą ilością bakalii. Podawana jest na deser. Na Śląsku wersji moczki jest całkiem sporo, każda gospodyni przygotowuje ją na swój sposób – różni się dodatkami, ale podstawą zawsze pozostaje piernik.

Spotkałam się z określaniem moczki zupą piernikową, chociaż konsystencją bardziej przypomina marmoladę lub budyń z widocznymi elementami suszonych owoców i bakalii. To jedna z tych potraw, która lepiej smakuje niż wygląda. Mimo, że pochodzę ze Śląska moczka gości u mnie na stole wigilijnym zaledwie od kilku lat. Deser przekonał mnie swoim smakiem i wpisał się na stałe na listę moich świątecznych potraw.

Składniki

  • 300 g piernika
  • 300 g orzechów włoskich
  • 300 g orzechów laskowych
  • 200 g migdałów
  • 200-300 g rodzynek
  • 300 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonych moreli
  • 0,5 l kompotu śliwkowego
  • 0,5 l kompotu agrestowego
  • 1 łyżka masła
  • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku
  • 1 łyżka miodu lub cukru

Moczka

Przygotowanie

  1. Piernik pokrój na kawałki. Wrzuć do mniejszego garnka, zalej ciepłą wodą, tak aby się rozmoczył. Masa piernikowa powinna mieć gęstą, jednolitą konsystencję.

  2. Migdały sparz i obierz ze skórki oraz umieść je w osobnym garnku. Dodaj orzechy laskowe i orzechy włoskie. Zalej wodą i gotuj przez około 40 minut do miękkości bakalii.

  3. Do bakalii dorzuć pokrojone na połówki morele i śliwki oraz rodzynki. Dodaj łyżkę masła, sól do smaku oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 20 minut.

  4. Masę piernikową podgrzej na mniejszym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając, bo szybko przywiera do dna garnka.

  5. Połącz bakalie, kompoty z owocami oraz masą piernikową. Całość gotuj przez około 15 minut.

  6. Jeśli moczka jest mało słodka możesz ją dosłodzić według własnych upodobań smakowych miodem lub cukrem.

Moczka