Paszteciki z mięsem

Paszteciki wypełnione farszem mięsnym to kolejna z moich świątecznych propozycji. Paszteciki możesz przygotować nie tylko z okazji świąt. Jest to też świetna przekąska, którą zaserwujesz np. podczas wizyty gości. Zawsze znikają ze stołu bardzo szybko.

Najlepiej rozłożyć proces przygotowania pasztecików na dwa etapy. Najpierw przygotuj farsz, dzięki temu nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Na drugi dzień zrób ciasto. Przepis  jest bardzo prosty. Paszteciki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Paszteciki serwuję z czerwonym barszczem.

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 ml oleju (ok. 1/4 szklanki)
  • 2 jajka (1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania pasztecików)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • 1/4 przypalonej cebuli
  • liść kapusty włoskiej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju

Paszteciki z mięsem

Przygotowanie

  1. Mięso włóż do garnka zalej ok. 1,5 l wody. Dodaj włoszczyznę i gotuj przez ok. 30 minut.  Do gotującego wywaru dodaj liście laurowe, ziela angielskie, ziarna pieprzu i gotuj jeszcze 40 minut.

  2. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

  3. Mięso zmiel razem z bułką namoczoną w wywarze. Dodaj podsmażoną cebulę.

  4. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

  5. Przygotuj ciasto – drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  6. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto.

  7. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  8. Ciasto krótko wyrabiaj i wyłóż na stolnicę (podsyp mąką).

  9. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm, następnie ciasto pokrój na 4 paski. Na każdy placek wyłóż farsz i rozsmaruj równomiernie, zostawiając wolne brzegi.

  10. Z ciasta zwiń rulon i zlep na całej długości łączenia. Powtórz z kolejnymi plackami.

  11. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier przenieś ruloniki (zachowaj odstępy między nimi, bo jeszcze urosną), tak aby łączenia były na dole.

  12. Rulon pokrój ostrym nożem w poprzek co 4-5 cm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, makiem lub czarnuszką.

  13. Paszteciki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Podrośnięte paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Paszteciki z mięsem

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Aga says:

    A ja mam taką metodę: gdy robię mięso w sosie, gulasz, żeberka (bez kości oczywiście), zawsze zostaje 1-2 kawałki. Zamrażam. Gdy się nazbiera pełen pojemniczek, mielę i robię paszteciki, pierożki, lub zwykły pasztet. Nic się nie marnuje a potem z niczego jest pyszny obiad.

  • Urszula says:

    Super przepis. Ciasto trochę luźne ale za to po upieczeniu przepyszne .

  • Jarka says:

    Witam, paszteciki zrobione i są pyszne.
    Zrobiłam z podwójnej porcji. 1/2 kg mąki pszennej zastąpiłam mąką pszenną pełnoziarnistą. Pasztecików są 2 pełne blachy i to co się nie zmieściło upiekłam w formie pasztecików na patelni i też jest super.
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam
    Jarka

    • Ewelina says:

      Pierwszy raz robie paszteciki i wybralam ten przepis Fajny latwy wlasnie paszteciki pieka sie w piekarniku i wyglada na to ze wyszly mi piekne .

    • Kasia says:

      A najlepiej jakiej mąki dodać, czy taka uniwersalna szymanowska będzie odpowiednia?

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php