Pierogi z makiem

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. U mnie są to tradycyjne pierogi wypełnione po brzegi kapustą i grzybami, ale także pierogi na słodko: z farszem z suszonych śliwek oraz nadziewane makiem i bakaliami.

Pierogi są rewelacyjne w smaku, ich farsz stanowią takie przysmaki jak: mak, rodzynki, migdały i miód. Dla wzmocnienia aromatu dodaję jeszcze kilka kropel olejku migdałowego. Pierogi podaję polane roztopionym masłem i podprażonymi orzechami włoskimi.

Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 250 suchego, zmielonego maku
  • 250 ml gorącej wody
  • 250 ml mleka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy
  • dodatkowo: ok. 50 g masła i garść orzechów włoskich do podania

Pierogi z makiem

Przygotowanie

  1. Przemielony mak wsyp do garnka i sparz gorącą wodą. Garnek umieść na małym ogniu i gotuj ok. 15 min. ciągle mieszając.

  2. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego (dodałam 3-4 krople), cukier, miód, rodzynki, płatki migdałowe oraz mleko.

  3. Wszystko gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło.

  4. Masę makową odstaw do przestudzenia, a w tym czasie przygotuj ciasto na pierogi.

  5. W misce umieść przesianą mąkę, dodaj masło, jajko i sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.

  6. Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

  7. Na środku każdego umieść farsz przy pomocy łyżeczki, pierogi złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.

  8. W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

  9. Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.

  10. W rondlu rozgrzej masło. Dodaj orzechy włoskie i podsmaż kilka minut. Masłem polej przygotowane pierogi.

Pierogi z makiem

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php