Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. U mnie są to tradycyjne pierogi wypełnione po brzegi kapustą i grzybami, ale także pierogi na słodko: z farszem z suszonych śliwek oraz nadziewane makiem i bakaliami.

Pierogi są rewelacyjne w smaku, ich farsz stanowią takie przysmaki jak: mak, rodzynki, migdały i miód. Dla wzmocnienia aromatu dodaję jeszcze kilka kropel olejku migdałowego. Pierogi podaję polane roztopionym masłem i podprażonymi orzechami włoskimi.

Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 250 suchego, zmielonego maku
  • 250 ml gorącej wody
  • 250 ml mleka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy
  • dodatkowo: ok. 50 g masła i garść orzechów włoskich do podania

Pierogi z makiem

Przygotowanie

  1. Przemielony mak wsyp do garnka i sparz gorącą wodą. Garnek umieść na małym ogniu i gotuj ok. 15 min. ciągle mieszając.

  2. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego (dodałam 3-4 krople), cukier, miód, rodzynki, płatki migdałowe oraz mleko.

  3. Wszystko gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło.

  4. Masę makową odstaw do przestudzenia, a w tym czasie przygotuj ciasto na pierogi.

  5. W misce umieść przesianą mąkę, dodaj masło, jajko i sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.

  6. Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

  7. Na środku każdego umieść farsz przy pomocy łyżeczki, pierogi złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.

  8. W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

  9. Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.

  10. W rondlu rozgrzej masło. Dodaj orzechy włoskie i podsmaż kilka minut. Masłem polej przygotowane pierogi.

Pierogi z makiem