Kolejną moją propozycją na wigilijny stół są pierogi. Tym razem w wersji na słodko z nadzieniem z suszonych śliwek. Pamiętam je z dzieciństwa jako jeden z ulubionych świątecznych przysmaków.

Pierogi są bardzo proste do wykonania – suszone śliwki są wcześniej namoczone i krótko gotowane, z dodatkiem kory cynamonu. Przygotowując pierogi korzystałam ze sprawdzonego przepisu na ciasto z dodatkiem jajka. Pierogi serwuję z masłem i bułką tartą.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 200 g śliwek suszonych bez pestek
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska kory cynamonu

Pierogi z śliwkami

Przygotowanie

  1. Suszone śliwki umieść w małym garnku, wlej wodę (tak, by przykryła owoce). Dodaj cukier, korę cynamonu. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, do miękkości owoców.

  2. Śliwki odcedź i pozostaw do przestudzenia.

  3. W misce umieść przesianą mąkę, dodaj masło, jajko i sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.

  4. Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

  5. Na  środku każdego umieść śliwki, pierogi złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.

  6. W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi.Gotuj na niewielkim ogniu  przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

  7. Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.

Pierogi z śliwkami