Polskie regionalne potrawy świąteczne odznaczają się niezwykłym bogactwem. Wigilia śląska różni się znacznie od podkarpackiej, dania wigilijne na Kaszubach są inne niż na Mazowszu. Tradycyjne potrawy wigilijne w naszym kraju są niezwykle szerokim tematem. Tym razem przyjrzę się bliżej świątecznym specjałom Podhala.

Trzeba przyznać, że mieszkańcy Podhala bardzo dbają o tradycje regionalne. Wbrew pozorom tradycyjne góralskie dania na wigilijny stół są proste i niewyszukane. Sporo potraw przyrządza się tutaj z ziemniaków i podhalańskich serów takich jak: oscypek czy bundz.

Tradycyjne góralskie dania na wigilijny stół

Góralska kolacja wigilijna składa się z kilku postnych potraw. Wśród nich najbardziej znane są: zupa grzybowa, barszcz z kwaszonych buraków z fasolą, żur z mąki jęczmiennej lub owsianej, kwaszona kapusta z grochem. Na stołach nie może zabraknąć także klusek z makiem i miodem, klusek ze śliwkami, pierogów z kapustą.

Wigilijne przysmaki Podhala

Podhalańskim przysmakiem wigilijnym są na pewno bukty, czyli ziemniaczane kopytka. Popularne są także moskole – typowa potrawa regionalnej kuchni podhalańskiej. Są to ziemniaczane placki pieczone na blasze, podawane z dodatkiem pokruszonej bryndzy i stopionego masła. W wielu podhalańskich domach serwowana jest kapusta i kłóty, czyli kapusta z ziemniakami. Na wigilijnych stołach często gości podhalańska kołatanka, czyli danie z ugotowanej kaszy jęczmiennej, wymieszanej z pokrojoną brukwią i polanej miodem. Słodycz potrawom zapewniają miód i suszone śliwki. Śliwki dodawane są również do postnej kwaśnicy. Ciekawym zwyczajem podhalańskim jest spożywanie opłatka z miodem.

Od morza aż do Tatr

Obowiązkową pozycją wigilijnego menu od Pomorza  aż po Podhale są ryby. Smażony karp występuje chyba w każdym regionie kraju. Co prawda na Podhalu pojawił się dość późno, a oprócz karpia górale serwują także pstrąga.

Mogę śmiało stwierdzić, że na tle pozostałych zakątków naszego kraju Wigilia podhalańska jest bardzo oryginalnym pod względem kulinarnym regionem.