Śledzie to potrawa obowiązkowa na moim świątecznym stole. Co więcej jako przystawka sprawdzą się nie tylko na święta. Warto więc przetestować różne kombinacje smakowe z śledziem w roli głównej.

Dziś proponuję sałatkę śledziową z buraczkami. W takiej wersji śledzie prezentują się rewelacyjnie – swoim wyglądem przypominają nawet deser. A połączenie ich z burakami to bardzo udane zestawienie smaków.

Składniki

  • 350 g śledzi w oleju
  • 1 duży burak
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 małe kwaśne jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz do smaku

Śledzie z burakiem

 

Wykonanie

  1. Śledzie odsącz z oleju i pokrój w małą kostkę.

  2. Buraka obierz, ugotuj oraz pokrój w kostkę. Obrane jabłko również pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj w piórka.

  3. W misce wymieszaj jogurt i majonez. Dodaj śledzie, jabłko, buraka i cebulę. Sałatkę skrop sokiem z cytryny i dopraw pieprzem do smaku. Całość wymieszaj.

  4. Wstaw do lodówki, by sałatka „się przegryzła”. Najlepiej na całą noc.

Śledzie z burakami