Oprócz tradycyjnych śledzi w śmietanie polecam śledzie korzenne – dla mnie była to kulinarna nowość. Śledzie w takim wydaniu przygotowałam po raz pierwszy. Początkowo ryzykowne połączenie korzennych przypraw z śledziem okazało się pyszną kombinacją smaków.

Wystarczy kilka podstawowych przypraw, które każdy ma w kuchni zwłaszcza w okresie świątecznym. Nie obejdzie się bez: anyżu, goździków, cynamonu, imbiru. Taka mieszanka przypraw pozwoli na stworzenie wspaniałego, korzennego aromatu.

Składniki

  • 6 filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 5 liści laurowych
  • 6 goździków
  • 3 nasiona jałowca
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Śledzie korzenne

Wykonanie

  1. Śledzie ułóż w misce i zalej zimną wodą tak, żeby przykrywała ryby. Odstaw na około 2 godziny. Następnie śledzie odsącz i pokrój w 2-3 cm paski.

  2. Wymieszaj musztardę z brandy, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/2 szklanki oleju.

  3. Do tak przygotowanej zalewy dodaj przyprawy: gorczycę, cynamon, imbir, liście laurowe, goździki, nasiona jałowca, anyż i ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj.

  4. Śledzie ułóż w płaskim naczyniu, dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

  5. Zalewę przelej do naczynia ze śledziami. Powinna przykryć ryby, jeśli jest jej za mało uzupełnij olejem.

  6. Wstaw do lodówki pod przykryciem na około 1-2 dni.

Śledzie korzenne