Śledzie możesz przyrządzić na wiele sposobów – to produkt, który szybko się nie znudzi. Bez śledzia trudno wyobrazić sobie wiele okazji. To częsty gość na wielu stołach, a zwłaszcza podczas świąt. Tym razem proponuję śledzia po litewsku.

Śledzie po litewsku to śledzie z dodatkiem suszonych grzybów, koncentratu pomidorowego, kiszonych ogórków z aromatem wędzonych szprotek.

Składniki

  • 4 filety ze śledzia
  • 4 szprotki wędzone w oleju
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 0k. 80 g koncentratu pomidorowego
  • 40 g suszonych grzybów
  • olej lub oliwa do smażenia
  • świeżo zmielony pieprz

Śledzie po litewsku

 

Wykonanie

  1. Grzyby zalej wodą i odstaw na około 2 godziny. Następnie gotuj je przez około 40 minut w wodzie, w której się moczyły. Przecedź zachowując wywar. Grzyby pokrój w drobną kostkę.

  2. Filety śledzi namocz w całości w misce wody przez około 2 godziny. Następnie śledzie odsącz i pokrój 2-3 cm paski.

  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i smaż na oleju, aż się zeszkli. Szprotki rozetrzyj i dodaj do cebuli.

  4. Po 15 minutach dodaj koncentrat pomidorowy i dalej duś na małym ogniu, mieszając, żeby sos się nie przypalił.

  5. Po około10 minutach dolej wywar z grzybów oraz pokrojone grzyby. Gotuj pod przykryciem jeszcze 5 minut. Dopraw pieprzem i przestudź.

  6. W dowolnym naczyniu ułóż śledzie, polej je przygotowanym sosem i dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone.

Śledzie po litewsku