Wariacji na temat śledzi jest mnóstwo. Jednak tradycyjne śledzie w śmietanie to najprostszy i najsmaczniejszy jak dla mnie pomysł na ich wykonanie. Śledzie w takiej wersji to klasyka na świątecznym stole.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a śledzie z dodatkiem jabłka i cebuli są pyszne. Zawsze szybko znikają ze stołu :) Mimo, że zawsze podczas świąt pojawia się u mnie jeszcze kilka innych wersji śledzi, to tradycyjne śledzie w śmietanie są co roku obowiązkowo.

Składniki

  • 3 filety śledziowe
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • 1/2 jabłka

Śledzie w śmietanie

 

Wykonanie

  1. Filety śledzi namocz w całości w misce wody przez około 2 godziny. Następnie śledzie odsącz i pokrój 2-3 cm paski.

  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę oraz posól, aby była miękka.

  3. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.

  4. Śmietanę z majonezem wymieszaj w osobnym naczyniu. Dodaj starte jabłko.

  5. Ułóż w kolejności: cebula, śledzie, majonez ze śmietaną i jabłkiem oraz powtarzaj warstwami.

Śledzie w śmietanie