Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Wariacji na temat śledzi jest mnóstwo. Jednak tradycyjne śledzie w śmietanie to najprostszy i najsmaczniejszy jak dla mnie pomysł na ich wykonanie. Śledzie w takiej wersji to klasyka na świątecznym stole.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a śledzie z dodatkiem jabłka i cebuli są pyszne. Zawsze szybko znikają ze stołu :) Mimo, że zawsze podczas świąt pojawia się u mnie jeszcze kilka innych wersji śledzi, to tradycyjne śledzie w śmietanie są co roku obowiązkowo.

Składniki

  • 3 filety śledziowe
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • 1/2 jabłka

Śledzie w śmietanie

 

Wykonanie

  1. Filety śledzi namocz w całości w misce wody przez około 2 godziny. Następnie śledzie odsącz i pokrój 2-3 cm paski.

  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę oraz posól, aby była miękka.

  3. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.

  4. Śmietanę z majonezem wymieszaj w osobnym naczyniu. Dodaj starte jabłko.

  5. Ułóż w kolejności: cebula, śledzie, majonez ze śmietaną i jabłkiem oraz powtarzaj warstwami.

Śledzie w śmietanie

tagi: , , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Śledzie w śmietanie”

  1. skorpion66 pisze:

    ŚLEDZIE BARDZO SMACZNE- DZIĘKUJĘ

  2. Iza pisze:

    Bardzo lubie takie sledzie, dodaje jeszcze ogorek konserwowy, z majonezem nigdy nie robilam, musze wyprobowac :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php