Kapusta z grzybami znajduje się u mnie na liście dwunastu tradycyjnych potraw świątecznych. Wersji na to danie jest sporo. Ile gospodyń, tyle przepisów na tą prawdziwą i właściwą kapustę wigilijną.

Każdy ma swój sposób przygotowania, swoje smaki i dodatki. Spotkałam się z przepisami wzbogaconymi o suszone śliwki, żurawinę, a nawet rodzynki. Przygotowuję swoją kapustę w najprostszej wersji i uważam, że w takim wydaniu jest najlepsza.

Składniki na 4 porcje

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki
  • cukier
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Kapusta z grzybami

 

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby opłukaj pod bieżącą chłodną wodą, włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na noc do namoczenia.

  2. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj, włóż do garnka i zalej wywarem z grzybów.

  4. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 45-60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

  5. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.

  6. Na drugiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, dodaj mąkę i smaż, delikatnie mieszając, aż mąka lekko zbrązowieje.

  7. Zasmażkę, podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Kapusta z grzybami