oceny: 2, śr. ocena: 5
5

Zupa grzybowa jest obok barszczu najpopularniejszą zupą serwowaną na wigilijnym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez niej, ale też sporo gospodyń nie zna jej w ogóle.

Moim zdaniem jest to prawdziwie postna zupa, klarowna i niezbyt intensywna w smaku. Najlepsza wychodzi z mieszanki suszonych podgrzybków i borowików. Preferuję jako dodatek uszka z grzybami, ale tradycyjnie podaje się tą zupę również z łazankami.

Składniki zupy grzybowej

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. sześć porcji zupy.

Zupa grzybowa - składniki

  • suszone podgrzybki – 70 g
  • suszone prawdziwki – 20 g
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • liść laurowy, ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • uszka z grzybami lub makaron do podania

Przygotowanie zupy

  1. Wszystkie suszone grzyby wypłucz w zimnej wodzie, zalej wodą tak by je w całości przykryła i odstaw na całą noc.

  2. Następnego dnia przełóż namoczone grzyby do garnka, a następnie zlej wodę z moczenia, ale tak by osad nie trafił do zupy, tylko został na dnie naczynia, w którym moczyły się grzyby. Następnie do garnka z grzybami dolej tyle wody, aby dopełnić do mniej więcej dwóch litrów pojemności i doprowadź do wrzenia.

  3. Do gotującej się wody dodaj pozostałe warzywa obrane ze skóry i gotuj do miękkości przez ok. 30 minut. Dodaj też w międzyczasie liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.

  4. Grzyby i warzywa wyjmij z garnka, a sam wywar przecedź przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń.

  5. Wywar grzybowy dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodaj nieco pokrojonych na małe kawałki, ugotowanych grzybów.

  6. Wigilijną zupę grzybową podawaj z uszkami lub makaronem łazankowym.

ilość porcji: 4
kuchnia polska
Potrawy wigilijne

Zupa grzybowa