Zupa migdałowa z ryżem, miodem, rodzynkami, cynamonem i wanilią to trochę zapomniana potrawa wigilijna, a szkoda, bo jest przepyszna. Danie podawane było na święta na Kresach w bogatych domach, gdzie było symbolem dobrobytu i zamożności gospodarzy.

Dziś z powodzeniem może stanowić słodki akcent podczas wigilijnej kolacji. Zupa jest sycąca, kremowa i bardzo aromatyczna. Polecam, jeśli masz ochotę spróbować czegoś nowego, niekoniecznie w święta. Równie dobrze sprawdzi się na co dzień jako zupa śniadaniowa czy deser.

Składniki

  • 100 g migdałów
  • 100 g ryżu
  • 1 l mleka
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • sól do smaku
  • 50 g płatków migdałowych
  • 30 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 30 g skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

Zupa migdałowa

Przygotowanie

  1. Migdały obierz z łupin. Aby usunąć skórkę z migdałów sparz je wrzątkiem. Odczekaj chwilę (ok. 10 minut). Następnie należy schłodzić je i odcedzić. Po chwili wystarczy nacisnąć kciukiem i palcem wskazującym na spiczastą część, a migdał sam wyskoczy ze skórki. Tak przygotowane migdały zmiel w elektrycznym młynku do kawy lub zmiksuj przy pomocy blendera na gruby pył.

  2. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie, według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

  3. Zagotuj mleko z dodatkiem zmielonych migdałów, wanilii, cukru/miodu i cynamonu.

  4. Dodaj ugotowany ryż oraz rodzynki i gotuj jeszcze 3 minuty.

  5. Zupę zestaw z ognia, przelej do misek/talerzy i posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i szczyptą cynamonu.

Zupa migdałowa