oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Pierogi z grzybami to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw. Są podawane jako osobne danie, ale też jako dodatek do barszczu. To jest coś, na co czekam przez cały rok :)

W domu moich rodziców zajadaliśmy się zawsze w wigilię takimi pierogami właśnie w formie dodatku do barszczu. Męskie towarzystwo przy stole zawsze preferowało coś bardziej konkretnego niż maciupkie uszka. Dla mnie istotną zaletą pierogów jest spora ilość grzybowego farszu, który można w nich pomieścić.

Składniki pierogów

Podane proporcje powinny wystarczyć do przygotowania około 25 pierogów (w zależności od preferowanej przez Ciebie wielkości).

CIASTO:

  • mąka pszenna – 300 g
  • gorąca woda – 150-200 ml
  • sól – 1/2 łyżeki

FARSZ:

  • suszone grzyby – najlepiej podgrzybki z dodatkiem prawdziwków – 150 g
  • 1 mała cebula
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Przygotowanie pierogów zacznij dzień wcześniej – trzeba z wyprzedzeniem zająć się suszonymi grzybami. Opłucz je, zalej zimną wodą i odstaw na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  2. Następnego dnia grzyby ugotuj do miękkości (woda z grzybów może posłużyć np. do przygotowania zupy), a następnie odsącz dokładnie z wody.

  3. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na oliwie na złoty kolor. Grzyby zmiel w blenderze lub bardzo drobno posiekaj przy pomocy noża, a następnie dodaj do usmażonej cebuli. Dodaj soli i pieprzu do smaku, i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki farszu. Ważne aby cała masa była raczej sucha. Jeżeli grzyby puszczają sok, to najlepiej jeszcze je dodatkowo przesmażyć.

    Ja lubię pierogi z większymi kawałkami grzybów, dlatego kroję je nożem, ale Ty zrób tak jak lubisz najbardziej.

  4. Kiedy farsz jest już gotowy, czas na przygotowanie ciasta. Mąkę przesiej na stolnicę przez sitko. Oprósz solą, zrób wgłębienie na środku.

  5. Dolewaj po trochę wody i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania miękkiej i elastycznej masy.

  6. Ważne! Jeżeli masz dużo ciasta, to używaj tylko takiej ilości, jaka zmieści się na stolnicy po rozwałkowaniu. Resztę owiń folią lub ściereczką, aby nie wyschło – co dzieje się dość szybko.

  7. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy i powycinaj kółka przy pomocy małej szklanki. Na każde kółko nałóż solidną porcję farszu, tak żeby pierogi były nim porządnie wypchane.

    Wigilijne pierogi z grzybami

  8. Następnie złóż kawałek ciasta na pół i sklej końcówki ściskając palcami brzegi ciasta. Zacznij od środka, tak będzie łatwiej.

    Wigilijne pierogi z grzybami

  9. Następnie z obu stron zlepiaj dokładnie brzegi aż do uzyskania pięknego i kształtnego pieroga.

    Wigilijne pierogi z grzybami

  10. Pierogi gotuj przez 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 5 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Potrawy wigilijne

I gotowe! Idealne pierogi na wigilijny stół :-) Dobre zarówno świeże jak i po odgrzaniu.

Wigilijne pierogi z grzybami