Dobry domowy zakwas to jedna z tajemnic sukcesu wigilijnego barszczu. Wbrew pozorom jest go bardzo łatwo przygotować i pomimo tego, że ma wiele wspólnego z zakwasem do pieczenia chleba, to jednak dużo trudniej cokolwiek zepsuć w jego produkcji.

Przygotowanie zakwasu najlepiej zacznij najpóźniej tydzień przed wigilią. Zapamiętaj też, że zakwas nie jest gotowym barszczem, a jedynie dodatkiem umożliwiającym ugotowanie lepszego domowego barszczu (tutaj przepis na barszcz na zakwasie).

Gotowy zakwas w smaku można by porównać do wody z kiszonych ogórków.

Składniki zakwasu na barszcz czerwony

Podaję proporcję wystarczające do wypełnienia 1-litrowego słoika.

Zakwas na barszcz czerwony

  • 4 buraki
  • 1 kromka chleba razowego
  • letnia przegotowana woda do zalania buraków

W wersji „na bogato” stosuje się też dodatki do zakwasu w postaci ząbka czosnku, liścia laurowego i ziarna ziela angielskiego

Wykonanie

  1. Buraki obierz ze skóry i pokrój na cienkie plastry, a następnie wraz z kromką chleba umieść je w słoiku. W ty momencie możesz również dodać opcjonalne dodatki w postaci czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego.

    Zakwas na barszcz czerwony

  2. Następnie zalej je letnią wodą, tak aby w całości przykryła buraki.

    Zakwas na barszcz czerwony

  3. Słoik z zakwasem przykryj gazą lub cienką ściereczką, aby umożliwić łatwy dostęp powietrza. Staraj się pilnować, aby woda cały czas dokładnie przykrywała buraki, co zapobiegnie np. powstawaniu pleśni.

  4. Po upływie dwóch-trzech dni na powierzchni wody powinien zacząć tworzyć się kożuch.

  5. Po ok. 4-5 dniach kożuch powinien pokrywać całą powierzchnię wody, wtedy należy go zebrać i wyrzucić, a zakwas od razu wykorzystać do ugotowania barszczu lub zlać do czystego słoika, lub butelki, zamknąć i wstawić do lodówki.

    UWAGA! Jeżeli na zakwasie wytworzy się choć odrobina pleśni, to znaczy że jest zepsuty i należy go wyrzucić.

  6. W lodówce taki szczelnie zamknięty zakwas może stać bez problemu kilka tygodni.