Zupa grzybowa to obok barszczu czerwonego na zakwasie jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Wszystkim wielbicielom zup grzybowych polecam przepis na pyszny krem.

Grzybową w takim wydaniu lubię najbardziej – gęsta, esencjonalna i mocno aromatyczna. Nic bardziej nie kojarzy mi się ze świętami niż zapach grzybów, zwłaszcza suszonych. Zupa co roku pojawia się na moim wigilijnym stole, tylko ten jeden raz w roku. Jest daniem specjalnym i wyjątkowym.

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 2 małe marchewki
  • kawałek pora (ok. 10 cm)
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 małe ziemniaki
  • 300 g mrożonych grzybów
  • 15-20 g suszonych grzybów borowików lub podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki śmietany 18 lub 30%
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Zupa grzybowa

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby opłukaj pod bieżącą chłodną wodą, włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na noc do namoczenia.

  2. Grzyby mrożone – rozmroź, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.

  3. Ugotuj bulion – do 1,5 wody wrzuć pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut.

  4. Warzywa wyjmij, wlej do wywaru grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Do bulionu dodaj także pokrojone w kostkę ziemniaki.

  5. Na patelni podsmaż na łyżce masła cebulę pokrojoną w piórka, dodaj mrożone grzyby i smaż około 10 minut. Przypraw solą i pieprzem.

  6. Podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do zupy i gotuj 20-30 minut, aż grzyby będą miękkie.

  7. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na krem, przypraw solą do smaku i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

  8. Zupę  możesz podawać z kleksem śmietany, posypaną pieprzem.

Zupa grzybowa