U mnie w domu nigdy nie było tradycji bab drożdżowych. Na świątecznym stole lądują mazurki, serniki i babki piaskowe. A szkoda, bo właśnie wypróbowałam bardzo dobry przepis na wielkanocną babkę drożdżową.

Moja dzisiejsza propozycja na babkę jest bardzo prosta i szybka do wykonania, a w smaku znakomita. Ciasto wzbogaciłam rodzynkami, polewą lukrową i skórką pomarańczową.

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 80 g roztopionego masła
  • 40 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 25 ml rumu
  • do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 2 łyżki bułki tartej

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki wody lub soku z cytryny
  • 1/4 szklanki smażonej skórki pomarańczowej

Babka drożdżowa

Przygotowanie

  1. Składniki wyjmij wcześniej z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Jedynie mleko możesz delikatnie podgrzać, tak żeby było letnie (maksymalnie 37 stopni C).

  2. Rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź. Następnie dolej kieliszek rumu.

  3. Przygotuj rozczyn – pokruszone drożdże umieść w misce, dodaj 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki mleka, dodaj tyle mąki, by powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany (najlepiej dodawaj stopniowo po łyżce, mieszaj i sprawdzaj czy jest już odpowiednio gęsty. Dodaję do rozczynu 3 łyżki mąki).

  4. Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut.

  5. Żółtka roztrzep za pomocą widelca. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki i mleka, cukier, cukier waniliowy, żółtka, roztopione masło i sól, tak by powstało gładkie ciasto.

  6. Dodaj podrośnięte drożdże i rodzynki, ponownie wyrób ciasto aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie kleić się do ręki. Następnie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  7. Formę do babki z kominem po środku o średnicy 22-25 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

  8. Masę wylej do formy i wyrównaj jej powierzchnię. Babkę drożdżową piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.

  9. Po upieczeniu wyjmij babkę i pozostaw do przestudzenia. Przygotuj lukier – cukier puder utrzyj z odrobiną przegotowanej wody.

  10. Ciasto polukruj i udekoruj skórką pomarańczową.

Babka drożdżowa