Z jakim ciastem najbardziej kojarzą się święta wielkanocne ? Z całą pewnością na myśl przychodzą mazurki, serniki czy keksy. Jednak niekwestionowaną królową świątecznych wypieków pozostaje babka.

Receptur jest mnóstwo – babki cytrynowe, drożdżowe, czekoladowe, z lukrem… Moją propozycją na nadchodzące święta jest przepis babkę z waniliową nutą i dużą ilością bakalii. Babka jest prosta i szybka w wykonaniu.

Czas przygotowania:

Przygotowanie babki zajmie ok. 20 minut + ok. 40 minut pieczenie

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 200 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16 g) lub 1 laska wanilii
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie – orzechy włoskie, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa
  • do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 2 łyżki bułki tartej
  • do dekoracji: cukier puder

Babka wielkanocna

Przygotowanie

  1. Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej.

  2. Formę do babki z kominem po środku o średnicy 22-25 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

  3. Rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź. Pozostałe bakalie pokrój i wymieszaj z łyżką mąki pszennej.

  4. Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia. Białka ubijaj z 2-3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Żółtka, pozostałą część cukru, cukier waniliowy i masło ucieraj przy pomocy miksera na puszystą masę.

  5. Wszystkie składniki połącz – do puszystej masy z żółtek i masła dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek. Dorzuć bakalie i miksuj na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników.

  6. Masę wylej do formy (do połowy jej wysokości) i wyrównaj jej powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.

  7. Pod koniec pieczenia dla pewności możesz zrobić tzw. test suchego patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, trzeba jeszcze trochę podpiec babkę.

Babka wielkanocna