Po ogromnym sukcesie ciasta marchewkowego przyszedł czas na eksperymenty z kolejnymi warzywami w wypiekach. Od dawna przymierzałam się do wypróbowania przepisu na brownie z dość nietypowym dodatkiem, czyli burakiem. Muszę przyznać, że połączenie słodkich buraków z gorzką czekoladą to bardzo zgrany duet.

Oryginalny składnik idealnie sprawdza się w czekoladowych wypiekach. Dzięki burakom ciasto na dłużej pozostaje wilgotne i świeże. Smak warzyw nie jest wyczuwalny. Zaskakujące połączenie i jeszcze bardziej zaskakujący, pyszny efekt.

Składniki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g buraków
  • 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao)
  • 250 g masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe z burakiem

Przygotowanie

  1. Buraki umyj, umieść w garnku i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj pod przykryciem przez około 1 godzinę.

  2. Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  3. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Odstaw.

  4. Do szklanej miski włóż masło i połamaną na mniejsze części czekoladę. Na małym ogniu postaw garnek z niewielką ilością wody, a na nim miskę z masłem i czekoladą. Zawartość miski roztop w kąpieli wodnej mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania gładkiej masy. Lekko przestudź.

  5. Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier. Wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.

  6. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wymieszaj, aby składniki się połączyły.

  7. Do masy dodaj także przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ugotowane, starte buraki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  8. Formę o wymiarach 18 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę.

  9. Piecz w temperaturze 170 stopni C (funkcja termoobieg) przez około 20-25 minut. Stan upieczenia sprawdzaj patyczkiem (nie może być na nim surowego ciasta).

  10. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Ciasto czekoladowe z burakiem

Inspiracją była receptura Doroty z bloga Moje Wypieki. Polecam przepis wszystkim miłośnikom słodkości.