Brownie z kaszy jaglanej

Nie ma nic bardziej czekoladowego niż brownie. No może poza czystą czekoladą ;) Od lat jestem wielkim fanem tej czekoladowej rozpusty i o ile słodycze w mojej kuchni nie goszczą praktycznie wcale, to od czasu do czasu przygotowujemy słodkie pyszności w postaci zapiekanych z kruszonką owoców, ciasta marchewkowego czy właśnie wypieków czekoladowych.

Do ich przyrządzenia staram się zawsze używać jak najlepszej jakości produktów, w tym głównie czekolady gorzkiej i deserowej. Nie może zabraknąć dużych kawałków orzechów, a także dobrej herbaty i świeżo zaparzonej kawy :)

Brownie z kaszy jaglanej

Jaglane brownie jest tak samo proste w wykonaniu jak brownie tradycyjne, i ma stosunkowo krótką listę składników. Najważniejsze zatem, aby były one dobrej jakości. Dobra czekolada, orzechy czy kakao produkty, które wrzuciłem do koszyka w trakcie zakupów w sklepie Intermarche, ponieważ mam przyjemność testować produkty z najnowszej gazetki WARTO WYBRAĆ (oferta dostępna od 29.10.2015).

Brownie z kaszy jaglanej

P.S. Będąc na zakupach zwróćcie uwagę na czerwoną krewetkę, czyli logo bloga Zajadam.pl na wybranych stronach gazetki.

Składniki brownie

  • 200 g czekolady deserowej IVORiA
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 5 łyżek kakao
  • 75 g cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Orzechy laskowe Bouton d’Or

Opcjonalne dodatki:

  • czekolada na polewę
  • orzechy do podania

Wykonanie brownie

  1. Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. 200 g to mniej więcej jedna nieduża szklanka. Kaszę wsyp na sitko i dokładnie opłucz trzy razy, na zmianę: zimną wodą, wrzątkiem i znowu zimną wodą. W ten sposób pozbywamy się goryczki, która mogłaby zepsuć smak brownie.

  2. Następnie kaszę umieść w garnku i zalej 400 ml wody, a także lekko posól. Garnek z kaszą przykryj zacznij gotować. Kiedy doprowadzisz wodę do wrzenia, zmniejsz mocno ogień i gotuj kaszę przez ok. 15 minut, tak aby wchłonęła całą wodę. W czasie gotowania kaszy nie mieszamy. Po ugotowaniu zostaw kaszę na jakiś czas pod przykryciem i zaczekaj aż przestygnie.

    Brownie z kaszy jaglanej

  3. Ostudzoną kaszę jaglaną przełóż do dużej miski, dodaj cukier, jogurt, jajka, kakao i proszek do pieczenia, a następnie zmiksuj dokładnie na jednorodną masę.

    Brownie z kaszy jaglanej

  4. Następnie rozpuść czekoladę, np. w kąpieli wodnej i dodaj ją do masy. Całość ponownie zmiksuj aby składniki dobrze się połączyły.

    Brownie z kaszy jaglanej

  5. Masę przekładamy na blachę o wymiarach ok 25×30 cm – brownie powinno mieć ok. 1,5 – 2 cm wysokości. Tak przygotowane ciasto piecz przez 45-50 minut piekarniku nagrzanym do temp. 180 ºC (górna i dolna grzałka). Przed wyjęciem sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest już odpowiedni upieczone.
  6. Upieczone brownie jaglane odstaw do ostygnięcia, a najlepiej jeszcze przez kilka godzin przechowaj je w chłodnym miejscu. Dzięki temu stężeje i zyska rewelacyjną, gęstą konsystencję.

  7. Do podania pokrój brownie w kwadratowe kawałki o rozmiarach ok. 5-7 cm i podawaj z dodatkiem sosu czekoladowego i pokruszonych orzechów.

Brownie z kaszy jaglanej

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 9 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • AriArt says:
    1

    Nigdy nie lubiłam kaszy, może tylko gryczaną, paloną.
    Zostałam poczęstowana placuszkami z kaszy jaglanej..i tak się zaczęło :))))
    Dziś sama przygotowałam placuszki z tej kaszy do sosu grzybowego.
    Przepis oczywiście zmieniłam i dodatki, tak bardziej ”pod siebie”
    Wyszły rewelacyjne :)))
    Teraz szperam na blogach w poszukiwaniu inspiracji :))))
    Pozdrawiam i dziękuję za ściągawkę :))))

  • Annn says:

    Prosze powiedzieciec jak zrobic sos czekoladowy :), i czy kasza ma byc lekko rozgotowana ( ostatnio jak zrobiłam to niestety pomimio tego, ze blenodowala wciaz byly wyczuwalne :zi8arenka” kaszy )

    • Tomek Lach says:

      Kasza ma być rozgotowana, lepiej żeby była za miękka niż żeby było czuć jej ziarna, a sos czekoladowy robię z rozpuszczonej czekolady wymieszanej z jogurtem naturalnym lub mlekiem kokosowym / migdałowym :)

  • Paulina says:
    5

    Fanatyczny przepis! W szczególności przy dzieciach, które uwielbiają słodycze! Tylko małe pytanie. 200g kaszy jaglanej suchej czy juz po ugotowaniu? Pozdrawiam

  • sister says:
    5

    Tomku,
    Czy kasza powinna być zmiksowana na gładko, tj.zblendowana, rozdrobniona, roztarta? :) ja swoje składniki pomieszałam i smak jest obłędny, ale kasza jest w strukturze ciasta wciąż wyczuwalna, więc zaczęłam sie zastanawiać czy zmiksować nie znaczyło w przepisie zblendować na gładką masę…
    I dziękuję za ten przepis, brownie bez kostki masła jest naprawdę nieocenione pod względem zdrowotnym :)
    Pozdrawiam!

  • 5

    Mega apetycznie wygląda, muszę koniecznoe zrobić :)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php