oceny: 4, śr. ocena: 4
4

Nie ma nic bardziej czekoladowego niż brownie. No może poza czystą czekoladą ;) Od lat jestem wielkim fanem tej czekoladowej rozpusty i o ile słodycze w mojej kuchni nie goszczą praktycznie wcale, to od czasu do czasu przygotowujemy słodkie pyszności w postaci zapiekanych z kruszonką owoców, ciasta marchewkowego czy właśnie wypieków czekoladowych.

Do ich przyrządzenia staram się zawsze używać jak najlepszej jakości produktów, w tym głównie czekolady gorzkiej i deserowej. Nie może zabraknąć dużych kawałków orzechów, a także dobrej herbaty i świeżo zaparzonej kawy :)

Brownie z kaszy jaglanej

Jaglane brownie jest tak samo proste w wykonaniu jak brownie tradycyjne, i ma stosunkowo krótką listę składników. Najważniejsze zatem, aby były one dobrej jakości. Dobra czekolada, orzechy czy kakao produkty, które wrzuciłem do koszyka w trakcie zakupów w sklepie Intermarche, ponieważ mam przyjemność testować produkty z najnowszej gazetki WARTO WYBRAĆ (oferta dostępna od 29.10.2015).

Brownie z kaszy jaglanej

P.S. Będąc na zakupach zwróćcie uwagę na czerwoną krewetkę, czyli logo bloga Zajadam.pl na wybranych stronach gazetki.

Składniki brownie

  • 200 g czekolady deserowej IVORiA
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 5 łyżek kakao
  • 75 g cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Orzechy laskowe Bouton d’Or

Opcjonalne dodatki:

  • czekolada na polewę
  • orzechy do podania

Wykonanie brownie

  1. Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. 200 g to mniej więcej jedna nieduża szklanka. Kaszę wsyp na sitko i dokładnie opłucz trzy razy, na zmianę: zimną wodą, wrzątkiem i znowu zimną wodą. W ten sposób pozbywamy się goryczki, która mogłaby zepsuć smak brownie.

  2. Następnie kaszę umieść w garnku i zalej 400 ml wody, a także lekko posól. Garnek z kaszą przykryj zacznij gotować. Kiedy doprowadzisz wodę do wrzenia, zmniejsz mocno ogień i gotuj kaszę przez ok. 15 minut, tak aby wchłonęła całą wodę. W czasie gotowania kaszy nie mieszamy. Po ugotowaniu zostaw kaszę na jakiś czas pod przykryciem i zaczekaj aż przestygnie.

    Brownie z kaszy jaglanej

  3. Ostudzoną kaszę jaglaną przełóż do dużej miski, dodaj cukier, jogurt, jajka, kakao i proszek do pieczenia, a następnie zmiksuj dokładnie na jednorodną masę.

    Brownie z kaszy jaglanej

  4. Następnie rozpuść czekoladę, np. w kąpieli wodnej i dodaj ją do masy. Całość ponownie zmiksuj aby składniki dobrze się połączyły.

    Brownie z kaszy jaglanej

  5. Masę przekładamy na blachę o wymiarach ok 25×30 cm – brownie powinno mieć ok. 1,5 – 2 cm wysokości. Tak przygotowane ciasto piecz przez 45-50 minut piekarniku nagrzanym do temp. 180 ºC (górna i dolna grzałka). Przed wyjęciem sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest już odpowiedni upieczone.
  6. Upieczone brownie jaglane odstaw do ostygnięcia, a najlepiej jeszcze przez kilka godzin przechowaj je w chłodnym miejscu. Dzięki temu stężeje i zyska rewelacyjną, gęstą konsystencję.

  7. Do podania pokrój brownie w kwadratowe kawałki o rozmiarach ok. 5-7 cm i podawaj z dodatkiem sosu czekoladowego i pokruszonych orzechów.

Brownie z kaszy jaglanej