Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasteczka z płatkami owsianymi

Ciasteczka z płatkami owsianymi

Chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi to zdrowa przekąska i pyszny deser. Są o wiele lepsze od sklepowych gotowców. Ich przygotowanie jest niezwykle proste i bardzo szybkie.

Do ciasteczek dorzucam bakalie – orzechy włoskie, rodzynki i migdały. Dodatki możesz dowolnie modyfikować, na przykład uzupełnić o żurawinę czy wiórki kokosowe. Smak ciasteczek owsianych za każdym razem może być inny. Na pewno znajdziesz odpowiednią wersję dla siebie.

Czas przygotowania

Przygotowanie ciasteczek nie zajmie więcej niż 15 minut + 15-20 minut pieczenia

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz około 24 szt. ciasteczek.

  • 115 g mąki
  • 85 g masła
  • 90 g cukru
  • 55 g płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych

Ciasteczka z płatkami owsianymi

Przygotowanie ciasteczek owsianych

  1. Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem do jednolitej konsystencji. Banana dokładnie rozgnieć widelcem.

  2. Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera. Dodaj roztrzepane jajko i rozgniecionego banana.

  3. Do masy dodaj pozostałe składniki – mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i bakalie. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej przy pomocy miksera (miksując na wolnych obrotach).

  4. Przygotowana masę nałóż łyżką (formując ciasteczka – o średnicy ok. 3-4 cm) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  5. Ciasteczka piernikowe piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 15-20 minut.

Ciasteczka z płatkami owsianymi

Podobne przepisy

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Ciasteczka z płatkami owsianymi”

  1. Grażyna pisze:
    5

    Robiłam wczoraj i będę robić dzisiaj bo już nie ma. Są przepyszne. Zamiast rodzynek dałam żurawinę, dodaje wspaniałego lekko kwaskowego smaku.Pozdrawiam.

  2. bacha pisze:

    Upiekłam je dzisiaj. Ciastka są przepyszne.Robi się je bardzo szybko. W całym domu pachnie bananem;) Z pewnością będzie to mój przepis. Dzięki i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php