Ciasto dyniowe to kolejny pomysł na wykorzystanie jesiennego warzywa w kuchni. Ciasto jest miękkie, aromatyczne, nie za słodkie, a do tego proste w wykonaniu – nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy, że wymieszasz suche składniki w jednej misce, mokre w drugiej i wszystko połączysz.

Ciasto bardzo przypomina ciasto marchewkowe. Oba przygotowane są w podobny sposób i wzbogacone aromatycznymi przyprawami – cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa. Do ciasta możesz dorzucić swoje ulubione bakalie.

Ciasto dyniowe

Czas przygotowania:

ok. 20 minut + czas pieczenia (ok. 60 minut)

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 110 g cukru
  • 2-3 łyżki miodu naturalnego
  • 60 ml oleju
  • 80 ml jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 100 g bakalii (orzechy włoskie lub laskowe, migdały)

Ciasto dyniowe

Przygotowanie

  1. Przygotuj bakalie – pokrój na mniejsze części. Następnie przełóż do naczynia i zasyp 1 łyżką mąki.

  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i rodzynki.

  3. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki – puree z dyni, miód, olej, jogurt i jajka, aż do uzyskania jednolitej masy.

  4. Za pomocą łyżki połącz ze sobą suche i mokre składniki. Do masy dodaj pokrojone bakalie i dokładnie wymieszaj.

  5. Masę przełóż do formy (o wymiarach 26×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, aż lekko przestygnie. Następnie wyłóż do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto dyniowe