oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Można pokusić się o stwierdzenie, że piernik to ciasto typowo jesienne, więc jeśli lubisz takie klimaty polecam ciasto korzenne z nutką pomarańczy. Sprawdzi się jako alternatywa dla  tradycyjnego piernika. Ciasto wprost idealne na deser do gorącej herbaty czy kubka kakao.

Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smakowite i aromatyczne. Możesz użyć domowej przyprawy piernikowej, którą uzyskasz łącząc takie przyprawy jak: cynamon, mielony imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki. To zagwarantuje doskonały smak i jeszcze więcej aromatu. Jeżeli używasz sklepowej przyprawy korzennej to dodaj dość sporą ilość. Dodatkową zaletą jest to, że ciasto korzenne jest dość wilgotne, długo zachowuje swoją świeżość.

Ciasto korzenne

Składniki

Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 150 g margaryny
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
  • 80 g suszonych moreli pokrojonych

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • około 20 g moreli suszonych pokrojonych

Ciasto korzenne

Wykonanie

  1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przy pomocy miksera. Stopniowo dodawaj roztopioną margarynę.

  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie połącz z pozostałymi składnikami – dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.

  3. Do masy dodaj skórkę z pomarańczy oraz pokrojone suszone morele.

  4. Masę przelej do okrągłej formy o średnicy 21-22 cm. Ciasto piecz w temperaturze 175 stopni przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

  5. Cukier puder i sok z pomarańczy ucieraj aż do momentu powstania lukru. Przestudzone ciasto polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Ciasto korzenne