oceny: 2, śr. ocena: 5
5

Sezonu na rabarbar nie wyobrażam sobie bez ciasta drożdżowego. Dziś proponuję przepis na puszysty placek drożdżowy z dodatkiem kawałków kwaśnych łodyg pokryty słodką kruszonką.

Podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny maślany zapach ciasta. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe przygotowuje się szybko. Najlepsze jest zaraz po upieczeniu.

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 żółtka
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 i 1/2 łyżki cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g rabarbaru
  • na kruszonkę: 3 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 g cukru waniliowego, 100 g masła

Ciasto z rabarbarem

Przygotowanie

  1. Składniki wyjmij wcześniej z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Jedynie mleko możesz delikatnie podgrzać, tak żeby było letnie.

  2. Przygotuj rozczyn – pokruszone drożdże umieść w misce, dodaj 1 i 1/2 łyżki cukru, 1/2 szklanki mleka, dodaj tyle mąki, by powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany (najlepiej dodawaj stopniowo po łyżce, mieszaj i sprawdzaj czy jest już odpowiednio gęsty. Dodaję do rozczynu 2 łyżki mąki).

  3. Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

  4. Żółtka roztrzep za pomocą widelca. Do podrośniętych drożdży dodaj pozostałe składniki: resztę mąki i mleka, cukier, cukier waniliowy, żółtka i roztopione masło. Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem przez ok. 10 – 15 minut, tak by powstało gładkie ciasto.

  5. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  6. Rabarbar umyj, pokrój w 2 cm plasterki i umieść w misce. Zasyp łyżką cukru pudru.

  7. Przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj masło, cukier, mąkę i proszek do pieczenia do konsystencji grudek.

  8. Formę (o wymiarach 25 x 41 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Dodatkowo posmarowałam formę masłem.

  9. Do formy przełóż ciasto. Na ciasto wyłóż rabarbar a następnie rozsyp równomiernie kruszonkę.

  10. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut, aż brzegi ciasta lekko się zrumienią na złoty kolor. Na koniec sprawdź patyczkiem środek ciasta – patyczek powinien być suchy.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem