oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Tłusty czwartek to dzień, w którym nie żałujemy sobie smakołyków takich jak: pączki, oponki czy faworki. Zamiast ustawiać się w kolejce po sklepowe słodkości może upieczesz je w domu? Teraz jest najlepszy czas, by poznać przepis na domowe pączki.

Receptur na tradycyjne słodkości jest mnóstwo. Przestudiowałam sporo przepisów znalezionych w Internecie, książkach kucharskich, podpytałam bardziej doświadczonych w kwestii wypieków, m. in. dobrą radą służyła moja babcia. Finalnie udało mi się uzyskać miękkie i puszyste pączki otoczone chrupiącą złotą skórką.

Pączki możesz wypełnić swoim ulubionym nadzieniem – konfiturą z róży czy powidłami śliwkowymi. A na koniec posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Składniki (na ok. 20 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • konfitura do nadziewania
  • cukier puder do posypania lub lukier

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto – w misce umieść rozkruszone drożdże, zasyp 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Następnie zalej  1/4 szklanki letniego mleka i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Dodaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, żółtka, roztopione masło, ziarenka z laski wanilii (laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża), spirytus oraz sól.

  3. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i krótko wygniataj (przez około 2 – 3 minuty) pozbywając się pęcherzy powietrza.

  5. Ciasto podziel na ok. 20 porcji. Każdą część spłaszcz na placek i na środku umieść solidną łyżkę dowolnego nadzienia.

  6. Placki dokładnie zlep i połóż łączeniem ciasta do spodu na podsypanej mąką desce.

  7. Z ciasta uformuj kule. Odstaw do wyrośnięcia na następne 30 minut.

  8. W dużym, szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni.

  9. Wyrośnięte pączki wkładaj na odpowiednio nagrzany olej i smaż partiami przez około 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.

  10. Usmażone pączki wciągaj przy pomocy łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.