Tłusty czwartek to dzień, w którym zgodnie z tradycją nie żałujemy sobie smakołyków, a kulinarna rozpusta jest usprawiedliwiona. Najbardziej popularnymi przysmakami są pączki, faworki (chrust) i róże karnawałowe. Dziś pokażę jak przygotować faworki.

Faworki są dość czasochłonne, jednak te domowe smakują najlepiej. Właściwie przyrządzone chruściki powinny być delikatne, kruche o jasnym, złotym kolorze.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • tłuszcz do głębokiego smażenia np. olej rzepakowy
  • cukier puder do podania

Faworki

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp suche składniki – mąkę, cukier puder i sól. Dokładnie wymieszaj. Pośrodku mąki zrób wgłębienie, dodaj żółtka i spirytus.

  2. Następnie stopniowo dodawaj śmietanę i mieszaj za pomocą łyżki, by składniki się połączyły. Ciasto powinno mieć gęstą, zwartą konsystencję.

  3. Gdy składniki się połączą zagnieć ciasto ręcznie – na początku będzie dość zwarte i spójne. Takie ciasto należy dokładnie wybić wałkiem (polega to na uderzaniu ciasta wałkiem) do momentu, aż na powierzchni ciasta pojawią się małe pęcherzyki. Wybijanie ciasta porządnie je napowietrzy i nada lekkości i chrupkości.

  4. Kiedy ciasto stanie się elastycznie, podziel je na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek, a drugą odłóż przykrytą ściereczką.

  5. Rozwałkowane ciasto pokrój na wąskie paski ok. 3×10 cm. Każdy pasek natnij wzdłuż pośrodku i przewlecz przez otwór końcówkę wstążki. Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta.

  6. Faworki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone chruściki odsącz na ręczniku papierowym. Pozostaw do przestudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Faworki