Blog kulinarny Zajadam.pl

Gorąca czekolada

Zimową porą nic tak nie rozgrzewa jak gorąca czekolada. Śmiem twierdzić, że rozgrzewa ona jeszcze lepiej niż herbata z prądem ;) W dodatku dobra gorąca czekolada jest w przygotowaniu niewiele trudniejsza od herbaty.

Gorąca czekolada przepis

Nie wiem jakie macie doświadczenia, ale mi nie zdarzyło się jeszcze kupić gotowej (znaczy w proszku) gorącej czekolady, która choćby do pięt dorastała napojowi przygotowanemu z dobrej rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

Składniki potrzebne do przygotowania gorącej czekolady

(zakładam przygotowanie dwóch sporych porcji)

  • 400 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (dla czekolado-fanów polecam nawet więcej)
  • dodatki: np. odrobina płatków chili, lub kawałek marcepanu, lub cynamon z imbirem, lub kilka kropel ulubionego likieru)

Przygotowanie czekolady

  1. Mleko ze śmietanką wlewam do małego garnka i podgrzewam mocno (nie doprowadzam do wrzenia)
  2. Do gorącego mleka ze śmietanką wrzucam połamaną na mniejsze kawałki czekoladę
  3. Dodaję chili – nie za dużo – ma rozgrzać a nie wypalić gardło ;)
  4. Naczynie zdejmuję z ognia i mieszam zawartość do uzyskania gładkiego, jednolitego płynu
  5. Czekoladę przelewam do kubków i czym prędzej zaczynam degustację – im bardziej gorąca czekolada, tym przyjemniejsza jest fala ogarniającego całe ciało ciepła :-)

SMACZNEGO!

 

Ilość komentarzy: 19 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Ola pisze:

    Było bardzo dobre !!! MNIAM

    5
  • Maja pisze:

    „dobrej gorzkiej czekolady” – mógłbyś podać jakąś nazwę? Ja jeszcze do niedawna kupowałam czekoladki na allegro, takie z 95% zawartością kako, muszę przyznać, że była to niesamowita czekolada, jednak ostatnio się popsuła, dlatego też moje pytanie, którą wybrać, żeby przy topieniu nie wytopiło się coś „dziwnego”…

  • hania pisze:

    Na ile porcji są podane składniki ?

  • koneser czekolady pisze:

    Zawiodlam sie na tym przepisie. Czekolada ma byc gesta i miec kolor. To jest bardziej napoj mleczny o smaku czekoladowym.

  • Isia pisze:

    Czekolada pyszna, mój mąż powiedział, że to afrodyzjak. Ja na dno filiżanek włożyłam wiśnie z konfitury wiśniowej. Pychota!

    Czekolada faktycznie mogłaby być gęstsza ale ponieważ jestem fanką czekolady do picia nie robi mi to wielkiej różnicy.

    Polecam, na zimowe wieczory.

  • nick pisze:

    Przepis na 2 osoby gęstej (porządnej czekolady) powinien wyglądać raczej tak:
    300 ml mleka (koniecznie 3,2%)
    150 ml śmietanki 30%
    1 tabliczka ciemnej czekolady*

    * ciemna czekolada (dark) co najmniej 60%, a ponadto miazga kakaowa powinna być na 1 miejscu w jej składnikach (w tych za 1zł w markecie, na 1 miejscu w czekoladach ciemnych lub gorzkich jest cukier…)

    druga sprawa
    1 krotne grzanie nie zrobi dobrej czekolady
    grzejemy pierwszy raz (samo mleko ze śmietaną albo od razu z czekoladą, obojętnie)
    gotujemy całość, ale nie do za wysokiej temperatury, najlepiej podgrzać cały płyn, po osiągnięciu wyższej temperatury zmniejszyć gaz i spokojnie mieszać całość aż do rozpuszczenia czekolady (mniejsze grudki i błotko pozostanie)
    zdejmujemy z gazu na 15-30min, całość ładnie się ściemni, ostudzi i zrobi się kożuch
    ponownie gotujemy całość, mieszając od początku, większość (albo całość) grudek i błotka się rozpuści, gdy ocenimy, że nadaje się do picia, to przelewamy do szklanek (ewentualnie można użyć sitka, aby na pewno czekolada była w 100% płynna)

    • Joanna pisze:

      zamiast śmietanki dodałam mleko skondensowane niesłodzone. Czekolada wyszła boska! :)

  • Anya pisze:

    Po udanym rosole, postanowiłam wypróbować przepis na gorąco czekoladę (jako wielka amatorka tego płynu) i przyznam, że jestem rozczarowana lekko… Czekolada gorąca powinna być dość gęsta, a to wyszło za płynne (może coś źle zrobiłam). Wcześniej robiłam z mleka do kawy i czekolady z różnymi dodatkami i konsystencja wychodziła świetna.

    • Tomek Lach pisze:

      Anya domyślam się, że wszystkim jeden przepis nie dogodzi – żeby uzyskać gęstą i mega słodką gorącą czekoladę użyłbym pewnie też śmietanki i większej ilości mlecznej czekolady :)

  • edyta pisze:

    po prostu super! baardzo pyszna! ;)

  • aikreskowanes pisze:

    Kurcze!… Mmmm… Ide zrobić:)

  • Nessa pisze:

    Smak na czekoladę mam ogromny po tym wpisie. Już z samego czytania wnioskuję, że przepis świetny i trzeba go czym prędzej wypróbować :)

  • ola pisze:

    ja przepadam za biała i chyba sie skusze na taka wersje:) zobaczymy co wyjdzie

  • ola pisze:

    czy z białej czekolady tez wychodzi taka pyszna?;)

    • Tomek Lach pisze:

      co kto lubi :) każdy rodzaj czekolady powinien być dobry – gorzka, mleczna, biała… każdy ma swoją granicę słodkości :-)

  • Kasia pisze:

    z chili rewelacja, idę zrobić :)

  • Alicja pisze:

    Super czekolada!!! Już ją piję.Zamiast likieru dodałam rum, bo jest akurat pod ręką.
    Rewelacja! Pycha!
    Pozdrawiam.

  • Ale mi smaka zrobiłaś! zapomniałam o tym pysznym ciepłym napoju – idę sobie zrobić! PYCHA! dzięki