Gruszki duszone w białym winie wzbogacone przyprawami to pyszny, jesienny deser. To także jeden z lepszych sposobów na serwowanie tych owoców. Stanowią świetną alternatywę dla słodkich i ciężkich ciast i deserów.

Poszukując inspiracji na jesienny deser, wpadł mi w ręce doskonały przepis pochodzący z książki Jerozolima Yotama Ottolenghiego. Jedyna moja zmiana to zastąpienie strączków kardamonu, kardamonem zmielonym oraz wzbogacenie syropu o laski cynamonu. Przyprawy nadają słodki smak i bardzo charakterystyczny korzenny zapach. Gruszki przygotowane w ten sposób możesz serwować w towarzystwie lodów śmietankowych.

Składniki

  • 4 twarde gruszki
  • 500 ml wytrawnego białego wina
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g cukru
  • 3 laski cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu
  • szczypta soli

Gruszki duszone w białym winie

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej wino, sok z cytryny. Dodaj cukier, cynamon, kardamon, szafran i sól.

  2. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia i dodaj obrane gruszki. Gruszki powinny całe znajdować się pod powierzchnią płynu (możesz dolać trochę wody).

    Gruszki duszone w białym winie

  3. Owoce duś pod przykryciem na małym ogniu, aż gruszki będą ugotowane (uważaj, żeby gruszki się nie rozgotowały – czas może się znacznie różnić w zależności od stopnia dojrzałości owoców). W trakcie duszenia, gruszki delikatnie przewróć kilka razy.

  4. Za pomocą noża sprawdź czy gruszki są już gotowe. Owoce wyjmij z garnka i przełóż do miseczek.

  5. Sos zredukuj do jednej trzeciej objętości, zwiększając ogień. Sos powinien mieć konsystencję gęstego syropu.

  6. Gruszki polej syropem i odstaw do ostygnięcia.

Gruszki duszone w białym winie