oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Domowy kisiel to lekki deser, który możesz przygotować z dowolnych owoców świeżych lub mrożonych. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam gruszki.

Wykonanie deseru w domu jest bardzo proste. Wystarczy minimalna ilość składników – owoce, woda i mąka ziemniaczana (ewentualnie cukier). Po spróbowaniu kisielu własnej produkcji sklepowe produkty pełne barwników i konserwantów idą w odstawkę. Kisiel możesz serwować na ciepło lub na zimno – schłodzony w lodówce, z bitą śmietaną i świeżymi owocami. W szczycie sezonu owocowego polecam kisiel z truskawek, malin, jagód lub wiśni.

Składniki

  • 3 gruszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru

Domowy kisiel gruszkowy

Przygotwanie

  1. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę.

  2. Kawałki gruszki umieść w rondlu (część zachowaj do dekoracji) i wlej 200 ml wody, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.

  3. W pozostałej wodzie rozpuść mąkę ziemniaczaną i wlej powoli do rondla cały czas mieszając. Mieszaj do momentu, aż całość zgęstnieje do pożądanej konsystencji.

  4. Gotowy kisiel zestaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.

  5. Deser serwuj udekorowany kawałkami gruszki.

Domowy kisiel gruszkowy