Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Kruche ciasto z gruszkami

Kruche ciasto z gruszką

W poszukiwaniu jesiennych smaków coraz częściej wybieram desery z gruszkami w roli głównej. Po pysznych pieczonych gruszkach z ricottą i muffinach gruszkowych przyszedł czas na kruche ciasto również z dodatkiem tych smakowitych owoców.

Jeśli lubisz, możesz wzbogacić ciasto odrobiną imbiru lub cynamonu. Ja tym razem postawiłam na gruszki bez żadnych dodatków. Oprószyłam jedynie na koniec cukrem pudrem.

Składniki

Kruche ciasto

  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki przegotowanej wody

Masa

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 280 g jogurtu naturalnego
  • 80 g cukru pudru
  • 2 jajka + 1 białko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 gruszki

Kruche ciasto z gruszką

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto (mąkę, masło, cukier puder, żółtko, wodę) umieść w głębokiej misce. Następnie całość dobrze zagnieć. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

  2. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  3. Po tym czasie na posypanej mąką desce rozwałkuj ciasto i przenieś je na wałku na formę do tarty (forma do tarty o średnicy 25 cm). Ciastem dobrze wylep całą formę dokładnie dociskając brzegi.

  4. Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.

  5. Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 15-20 minut.

  6. W tym czasie przygotuj masę oraz gruszki. Jogurt, mąkę, cukier puder, jajka i cukier waniliowy wrzuć do miski i dobrze wymieszaj. Gruszki obierz i pokrój w plasterki.

  7. Na podpieczony spód ułóż pokrojone gruszki i zalej je masą. Piecz około 30-40 minut w 180 stopni aż ciasto ładnie się zarumieni.

Kruche ciasto z gruszką

tagi: , , , , ,

Jeden komentarz

Jedna odpowiedź do “Kruche ciasto z gruszkami”

  1. gin pisze:

    Mmm, cudownie ta tarta wygląda, musiała być pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php