Lato to czas pyszności na pobliskich bazarach, w lokalnych warzywniakach lub przydomowych ogródkach. Niektóre z owoców dostępne są dosłownie przez chwilę, ale chyba nie muszę nikogo przekonywać, że warto po nie sięgać właśnie teraz. Tym razem sięgam po czerwone porzeczki z własnego ogrodu. Owoce są idealnym materiałem do kolejnego deseru.

Mini serniczki ze świeżymi owocami to super prosty i super szybki w wykonaniu deser. Chrupiący spód z pokruszonych herbatników, masa serowa, a do tego spora porcja owoców. Porzeczki możesz wymienić na dowolne sezonowe owoce, takie które lubisz najbardziej.

Składniki

  • 150 g herbatników
  • 70 g roztopionego masła
  • 600 g 3-krotnie mielonego sera
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 laska wanilii
  • 100 g czerwonych porzeczek lub innych sezonowych owoców
  • owoce i listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozdrobnij na proszek przy pomocy blendera. Połącz je w misce z roztopionym masłem i wymieszaj.

  2. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej papilotki nakładaj masę ze zmiksowanych ciastek. Powierzchnię wyrównaj i odstaw do lodówki.

  3. Ser przełóż do miski. Wanilię przekrój w poprzek, za pomocą noża wyjmij z niej ziarenka i dodaj je do sera.

  4. Do miski dodaj też mąkę, jajka i cukier puder. Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera.

  5. Wyjmij foremkę na muffinki i do każdego wgłębienia nałóż łyżkę masy serowej, przełóż owocami i przykryj kolejną warstwą masy serowej.

  6. Formę wstaw do piekarnia nagrzanego do 170 stopni i serniczki piecz przez ok. 20 minut.

  7. Upieczone serniczki udekoruj dodatkowo owocami i listami świeżej mięty.