Jedwabisty, kremowy deser czekoladowy dla dwojga to moja propozycja na zbliżające się Walentynki. Przygotowanie deseru zajmuje kilka minut, a wrażenia smakowe są bezcenne. 

Wystarczy śmietana, gorzka czekolada (warto zainwestować w czekoladę dobrej jakości o dużej zawartości kakao od 70 do 99 proc.) i jajka. Dla wzmocnienia walorów smakowych dodaję jeszcze trochę rumu. Polecam porcję mocno czekoladowego przysmaku nie tylko na specjalne okazje.

Deser serwuję posypany wiórkami czekoladowymi. Jako dodatek świetnie sprawdzi się konfitura wiśniowa czy powidła śliwkowe, a w sezonie ulubione owoce.

Składniki (2 porcje)

  • 150 ml śmietany 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej  min. 70% kakao)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Białka rozdziel od żółtek. Czekoladę podziel na małe kawałki.

  2. Śmietankę umieść w małym rondlu i mocno podgrzewaj, doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia.

  3. Dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.

  4. Następnie dodaj żółtka i połącz z masą czekoladową. Odstaw do przestudzenia. Kiedy mieszanka przestygnie wmieszaj rum.

  5. Białko ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier.

  6. Ubite białka wmieszaj delikatnie do musu czekoladowego.

  7. Mus nałóż do szklaneczek i wstaw do lodówki na min. godzinę.