oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny zza wschodniej granicy. Przygotowywany z  twarogu lub mleka, masła, jajek z dodatkiem wanilii i dużej ilości bakalii. Jak przyrządzić świąteczny specjał?

Są dwa podstawowe sposoby – na zimno i na gorąco. W wersji na zimno używa się twarogu, który jest ucierany z śmietaną, masłem, żółtkiem i cukrem. W drugim przypadku wykorzystuje się mleko, do którego dodawana jest kwaśna śmietana. Wybieram drugą opcję, według receptury Agnieszki Kręglickiej. Proponuję przepis na paschę z moimi ulubionymi dodatkami, oczywiście możesz ją wzbogacić o wszelkie bakalie i udekorować wedle własnej fantazji.

Składniki

  • 1 l mleka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • laska wanilii
  • 3 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa, figi, daktyle

Pascha

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź. Pozostałe bakalie pokrój.

  2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół przy pomocy noża. Następnie umieść w garnku, dodaj mleko i zagotuj.

  3. Jajka roztrzep z kwaśną śmietaną i dodaj do wrzącego mleka. Całość gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zawartość garnka podzieli się na ser i serwatkę.

  4. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do przestudzenia. Usuń laskę wanilii.

  5. Durszlak wyłóż podwójną warstwą gazy lub ściereczką i odcedź ser. Mocno go odciśnij. Najlepiej pozostaw na noc na cedzaku, a rano dociśnij. Ser powinien być sypki.

  6. Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj do niego ser i miksuj, aż powstanie gładki krem. Dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj.

  7. Masę przełóż do wyłożonej gazą miski i odstaw do lodówki (na kilka godzin), aż stężeje.

  8. Gotową paschę przewróć na talerz do góry dnem, zdejmij gazę i udekoruj.

Pascha