oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Pieczone jabłka to pomysł na pyszny deser. Odmian jabłek jest naprawdę sporo. Jest w czym wybierać. Różnią się pochodzeniem, wyglądem i smakiem. Możesz wykorzystać słodkie ligole czy lobo o słodko-kwaskowatym smaku. Do przygotowania deseru wybrałam odmianę cortland o słodko-winnym miąższu.

Pieczone jabłka są proste w wykonaniu. Owoce faszeruję bakaliami – rodzynkami i orzechami włoskimi z dodatkiem miodu i cynamonu.  Po wyjęciu z piekarnika skóra jabłek robi się miękka, miąższ jest soczysty i słodki. Po upieczeniu każde jabłko wzbogacam solidną łyżką masy z serka mascarpone i śmietanki. Zwyczajne owoce zmienią się w cudowny, jesienny deser.

Składniki

  • 4 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g rodzynek
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 25 ml rumu
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżeczki miodu

Jabłka pieczone

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie umyj, odetnij wierzchołki i łyżeczką usuń gniazda nasienne. Wnętrze jabłek skrop sokiem z cytryny.

  2. Rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach dokładnie odcedź. Następnie dodaj kieliszek rumu.

  3. Wszystkie bakalie wymieszaj z cynamonem i miodem oraz uzupełnij nimi środek jabłek.

    Pieczone jabłka

  4. Jabłka ułóż na blaszce, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 20-30 minut, aż jabłka będą miękkie.

  5. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodawaj stopniowo serek mascarpone i na wolnych obrotach miksera połącz w krem o lekkiej konsystencji.
  6. Krem nałóż na upieczone jabłka, oprósz szczyptą cynamonu i przykryj górną częścią jabłka.

Jabłka pieczone