Wytrawny piernik pojawił się w mojej kuchni w związku z warsztatami kulinarnymi, które miałem poprowadzić na toruńskim Festiwalu Win i Nalewek Owocowych. Szukałem pomysłu na to jak połączyć owocowe aromaty z nalewek czy wina owocowego, z symbolem Torunia, a także z produktami których na co dzień próżno szukać w towarzystwie tych raczej deserowych produktów.

W ten sposób w mojej głowie narodził się pomysł połączenia w jednym daniu piernika, nalewki owocowej, młodej białej kapusty, gruszek i udek kurczaka.

Tradycyjny piernik byłby jednak zbyt słodki i zdominowałby pozostałe składniki, dlatego na potrzeby przepisu warsztatowego (lada dzień pojawi się na blogu, a na razie możecie zobaczyć niżej zdjęcie gotowej potrawy) przygotowałem piernik w wersji wytrawnej. Sprawdził się rewelacyjnie, zarówno ze względu na mniejszą słodycz, ale chyba głównie dzięki dodatkowi soli, grubo zmielonego czarnego pieprzu i płatków chilli.

flambirowany kurczak na toście z piernika wytrawnego

Czas przygotowania:

20 minut na przygotowanie + 50 minut na pieczenie

Składniki piernika

  • mąka pszenna – 300 g
  • mąka orkiszowa – 200 g
  • cukier trzcinowy – 25 g
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika – 2 łyżki
  • kakao gorzkie – 1 łyżka
  • kardamon mielony – 1/4 łyżeczki
  • sól – 1/3 łyżeczki
  • czarny pieprz grubo zmielonu – 3 szczypty
  • chilli – płatki, 1/3 łyżeczki
  • masło – 100 g
  • jajka – 4 szt
  • miód – 250 g
  • piwo jasne lub pszeniczne – 125 ml (opcjonalnie woda)

Wykonanie piernika

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i przyprawy.

    Piernik wytrawny - Składniki

  2. Roztopione masło połącz z jajkami i miodem, i zmiksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

  3. Następnie maślano-jajeczną masę dodaj w kilku partiach do suchych składników i mieszaj łyżką lub mikserem na wolnych obrotach, po chwili dodaj piwo i dalej mieszaj (miksuj) do czasu aż ciasto zamieni się w jednorodną, dość gładką masę.

  4. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40-50 minut. Pamiętaj żeby po 40 minutach sprawdzić stopień upieczenia ciasta przy pomocy suchego patyczka.

  5. Po upieczeniu pozwól piernikowi przestygnąć w piekarniku z szeroko uchylonymi drzwiami.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 50 minut
czas potrzebny: 70 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Ciasto

Piernik wytrawny