Owoce sezonowe są nieocenionym składnikiem przepysznych potraw – pierogów, naleśników, koktajli, ciast czy deserów. Owoce te dają naprawdę wielkie pole do kulinarnego popisu. Tym razem jagody i czerwone porzeczki posłużyły mi jako świetny dodatek do przepysznego sernika.

Do jego przygotowania możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Sernik jest błyskawiczny w wykonaniu – delikatna masa na bazie serka ricotta, na spodzie z pokruszonych i podpieczonych ciasteczek, a do tego duża porcja owoców.

Czas przygotowania:

ok. 30- 40 minut + czas chłodzenia

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g ricotty
  • 330 g śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 200 g jagód
  • 100 g czerwonych porzeczek

Sernik z jagodami i porzeczkami

Przygotowanie

  1. Ciasteczka rozdrobnij na proszek za pomocą blendera. Połącz je w misce z roztopionym masłem i wymieszaj. Masą z ciasteczek wypełnij spód tortownicy (o średnicy 22 cm) wysmarowany masłem.

  2. Spód piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie pozostaw do przestudzenia.

  3. Ricottę miksuj z cukrem pudrem.

  4. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Następnie dodawaj do masy serowej równocześnie miksując.

  5. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, wymieszaj z masą serową i wyłóż na kruchy, podpieczony spód.

  6. Na wierzchu, równomiernie na całej powierzchni ciasta rozsyp jagody i porzeczki. Sernik umieść w lodówce na kilka godzin.

Sernik z jagodami i porzeczkami