Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Sorbet cytrynowy

sorbet-cytrynowy

Co prawda sezon letni dobiega końca, ale apetyt na pyszne sorbety się nie kończy. W ostatnie ciepłe dni nic nie sprawdzi się lepiej niż orzeźwiający sorbet cytrynowy domowej roboty.

Sorbet nie jest trudny do wykonania, wystarczy tylko trochę cierpliwości i miejsce w zamrażarce. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą jedynie trzy podstawowe składniki cytryny, cukier i woda.

Składniki

  • 5 cytryn
  • 200 ml wody
  • 180 g cukru
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Jedną cytrynę porządnie sparz i obierz cienko skórkę. Obierz tylko żółtą część skórki bez wewnętrznej białej części tzw. albedo, gdyż jest ono gorzkie.

  2. Do małego garnka wlej wodę, wsyp cukier. Wymieszaj i zagotuj do rozpuszczenia się cukru. Do wrzącego syropu dodaj skórkę z cytryny. Pogotuj jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut.

  3. Wyjmij z syropu skórki cytryny i pozostaw do przestudzenia. Syrop cukrowy powinien lekko zgęstnieć.

  4. Z cytryn wyciśnij sok i wymieszaj dokładnie z przestudzonym syropem.

  5. Możesz dodać odrobinę alkoholu, drobno posiekaną miętę, lub startą skórkę z cytryny/limonki.

  6. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki. Po około 2 godzinach dokładnie przemieszaj łyżką, aby nie doszło do wytworzenia kryształków lodu. Mieszaj jeszcze kilka razy podczas mrożenia.

tagi: , , , ,

Jeden komentarz

Jedna odpowiedź do “Sorbet cytrynowy”

  1. gin pisze:

    Mniam, cudownie orzeźwiający :) W sam raz na ostatnie tchnienie lata :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php